Linkovi

Barack Obama: "Naša tradicionalna suradnja sa Egiptom se ne može nastaviti kada se civili ubijaju na ulicama"


Obama je do sada odbijao prekinuti pomoć za egipatsku prelaznu vladu, iako je otkazao zajedničke vojne vježbe.

Dok egipatska vojska i dalje vrši racije usmjerene na pripadnike Muslimanskog bratstva i druge prosvjednike, predsjednik Obama se suočava sa nizom opcija o tome kako se odnositi prema toj krizi. On je do sada odbijao prekinuti pomoć za egipatsku prelaznu vladu.

Predsjednik je jasno naglasio da njegova administracija razmatra način na koji se odnosi prema egipatskoj vojsci.

Dok želimo održati naš odnos sa Egiptom, naša tradicionalna suradnja se ne može nastaviti na uobičajen način kada se civili ubijaju na ulicama, i kada im se oduzimaju prava, rekao je predsjednik Obama.

On je do sada izbjegavao da vojno svrgavanje egipatskog predsjednika Mohameda Morsija prošlog mjeseca označi kao vojni udar, jer bi to automatski zaustavilo slanje 1.3 milijarde dolara pomoći egipatskoj vojsci svake godine. Bijela kuća je zabrinuta da bi takva akcija umanjila američki utjecaj kod vojnih lidera. Neki istaknuti američki muslimani, uključujući i Mahdi Bray-a, nadaju se oštrijoj akciji.

Mi, Savez američkih muslimana, želimo jasno staviti do znanja da ćemo nastaviti snažnu kampanju poziva za neposrednim prekidom američke financijske pomoći Egiptu, zbog, naravno, vojnog udara, kaže Mahdi Bray.

Predsjednik je međutim otkazao zajedničke vojne vježbe sa Egiptom.

Kao rezultat, jutros smo obavijestili egipatsku vladu da otkazujemo naše vojne vježbe koje se održavaju dva puta godišnje, i koje su bile planirane za sljedeći mjesec, rekao je američki predsjednik.

Tarek Radwan, pomoćnik direktora za istraživanja pri washingtonskom centru Rafik Hariri, nazvao je to pozitivnim korakom. On međutim kaže da sposobnost Sjedinjenih država da utječu na ponašanje egipatskih oružanih snaga blijedi.

Zbog činjenice da je angažiranost sa Egiptom toliko ograničena i tako usko fokusirana, imamo samo mali broj opcija, i stoga nemamo puno utjecaja na to šta će se sada desiti. Najoštrija akcija koju možemo poduzeti je suspendirati vojnu pomoć, kaže Rafik Hariri.

Egipatski vojni lider, general Abdel Fattah al Sissi, je vjerovatno bio voljan riskirati gubitak američke pomoći, jer egipatski susjedi daju mnogo veće donacije, kaže Daniel Serwer, pri washingtonskom institutu za srednji istok.

Mislim da je general Sissi, prije ove racije, morao iskalkulirati da će izgubiti američku pomoć. Ono što je proračunao je da je ovo egzistencijalna borba između njega i muslimanskog bratstva, i da to mora uraditi kako bi preživio, kaže Daniel Serwer.

Ali Tarek Radwan kaže da bi prekid pomoći mogao imati neki utjecaj. On ne vjeruje da egipatska vojska želi ugroziti odnose sa Washingtonom.

Pomoć se ne svodi samo na novac. Radi se i o odnosu, radi se o mogućnosti da se angažirate sa Sjedinjenim državama, i prekid svega toga bi započeo osjećaj izolacije koju, vjerujem, ne bi voljela ni egipatska vojska.

Dok se kriza u Egiptu nastavlja, politika predsjedika Obame će se vjerovatno i dalje razvijati.
XS
SM
MD
LG