Linkovi

Protesti u Egiptu i cijene nafte


Protesti u Egiptu i cijene nafte
Protesti u Egiptu i cijene nafte

Cijene nafte se juče nisu mnogo mijenjale, jer investitori čekaju ishod dosad najvećih demonstracija protiv egipatske vlade. Ali su cijene, ipak, stalno u porastu otkad su prošle sedmice nemiri buknuli u Kairu.

Premda Egipat nije medju velikim proizvodjačima nafte, dnevno kroz Suecki Kanal prodje gotovo dva miliona barela crnog zlata. Svaki prekid tog protoka imao bi velike posljedice širom svijeta, kaže Tim Jennings, trgovac naftom:

- Isprva, najveći rizik je ometanje snabdijevanja kroz Suec, ako bude ometan saobraćaj tankera i tu dodje do zagušenja.

Pojačavanje nemira u Egiptu i zabrinutost zbog mogućih ometanja saobraćaja znatno su podigli cijene nafte. U ponedjeljak se nafta prodava iznad 100 dolara po barelu, prvi put nakon 2008. godine. Trgovac naftom Ira Eckstein za to krivi loše vijesti u medijima više nego stvarnu potražnju za naftom:

- Vratimo se na prošlonedjeljne vladine pokazatelje, imali smo porast, neočekivan porast zaliha benzina i sirove nafte na tržištu. Cijene su prošle srijede bile najniže u 8 sedmica. Uz uobičajena kretanja, trend je bio u opadanju sve dok nisu stigle vijesti iz Egipta.

I, premda se očekuje dalji rast cijena, mnogi analitičari se slažu da je zatvaranje kanala malo vjerovatno - jer cijeli region veoma ovisi o energetskom izvozu, nastavlja on:

- Da li će oni blokirati Suec? Nemam pojma, ali znam da će biti veliki problem ako tankeri budu morali ići okolo, to znači dodatnih 10 dana do Amerike i 18 dana do Evrope. To će biti veliki haos.

Drugi, veći razlog za brigu je to da bi se gradjanski neredi u Egiptu mogli proširiti na zemlje proizvodjače nafte u Zaljevu. A ekonomisti upozoravaju i da bi porast cijena nafte mogao ozbiljno ugroziti i krhki globalni oporavak ukoliko potrošači budu morali smanjivati potrošnju da bi mogli plaćati veće troškove za gorivo...

XS
SM
MD
LG