Linkovi

Čikago: Otvoren kovčeg egipatske mumije star 2 i po hiljade godina


Egyptian Mummy
Egyptian Mummy

Egiptolozi u muzeju u Čikagu su otvorili kovčeg egipatske mumije stare 2 i po hiljade godina kako bi napravili neke opravke. Neophodnost izvođenja ovih radova daje stručnjacima za očuvanje rijetku priliku da vide mumiju iznutra, te da saznaju više o drevnoj egipatskoj praksi sahranjivanja.

Kovčeg sa mumijom je otvoren veoma pažljivo, jer je ono što se unutra nalazi veoma krhko.

Ljudi često misle da su mumije velike i čvrste, ali su one zapravo veoma, veoma krhke. I najmanji pogrešni pokreti kada se oko nje radi mogu dovesti do velike štete, kaže JP Brown, stručnjak za očuvanje u muzeju Field.

Neko je ranije podignuo kovčeg sa jedne strane i noge mumije su se slomile kod koljena. A onda su se slomile i kod članaka i okrenule po strani, tako da se mumija skliznula na dno kovčega. Stručnjaci će morati popraviti pogrebnu masku i zalijepiti stopala. A onda će morati pričvrstiti mumiju i kovčeg kako bi se on mogao prevesti do Los Angelesa gdje će sljedeće godine biti eksponat na izložbi.

Ovo je mumija 14-godišnjeg dječaka i sa kovčega znamo da je njegovo ime bilo Minirdis, sin Inarofa, koji je bio veoma važan svećenik boga Mina u centralnom dijelu Egipta, objašnjava JP Brown.

Ne zna se zašto je Minirdis umro tako mlad. Ali otvaranje kovčega daje naučnicima rijetku priliku da sakupe nove informacije o životnom stilu tokom kasnijeg perioda drevne egipatske istorije.

Priča koju svako zna o mumijama je da izvuku mozak kroz nos, izvade organe, stave ih u specijalne limene tegle, a onda te tegle stave uz mumiju. Ali ono što se dešava u ovom kasnijem periodu, i to je jedna od interestantnih stvari koje saznajemo, je da su organi izvađeni, očuvani, zamotani, a onda vraćeni ili u abdomen, prsa ili između nogu, kaže JP Brown.

Pod normalnim okolnostima, naučnici koriste CT skeniranje kako bi vidjeli unutrašnjost starih egipatskih kovčega. Ali postoje neke stvari koje CT ne pokazuje.

Nakon što smo sa kovčega skinuli poklopac, vidjeli smo da oko mumije postoji izbljedela žuta linija i pitali smo se šta je to, jer se činilo kao da je tu namjerno stavljena. Čim smo mumiju izvadili, vidjeli smo da se zapravo radi o slici boginje Nut, objašnjava Morgan Nau, stručnjak za očuvanje.

U drevnom Egiptu, Nut je bila boginja neba, koja je umotavala preminule i vodila ih ka drugom životu. Naučnici kažu da je otkriće crteža bilo potpuno iznenađenje. Field muzej u Čikagu je mumiju dobio od istorijskog društva 1920 godine. Mumija će biti izložena na izložbi u Los Angelesu koja bi trebala biti otvorena u septembru sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG