Linkovi

Egipat – Izrael: Šta će se desiti ako padne Mubarakov režim?


Predsjednik Egipta Anwar El Sadat, predsjednik Sjedinjenih Država Jimmy Carter i premijer Izraela Menachem Begin u Camp Davidu, nakon postizanja Mirovnog sporazuma izmedju Egipta i Izraela, 1979. godine
Predsjednik Egipta Anwar El Sadat, predsjednik Sjedinjenih Država Jimmy Carter i premijer Izraela Menachem Begin u Camp Davidu, nakon postizanja Mirovnog sporazuma izmedju Egipta i Izraela, 1979. godine

Egipat je bio jedan od ključnih dijelova američke strategije na Srednjem istoku i Washington je sada zabrinut šta će se desiti ako padne Mubarakov režim.

Egipat je bio jedan od ključnih dijelova američke strategije na Srednjem istoku i Washington je sada zabrinut šta će se desiti ako padne Mubarakov režim. Da li će nova vlada biti manje prijateljska sa Sjedinjenim Državama i možda prekinuti 32 godine dug mirovni sporazum sa Izraelom.

Egipat je bio prva zemlja koja je 1979. sklopila istorijski mirovni sporazum sa Izraelom, ali je on ostao poznat kao "hladni mir". Dvije vlade suradjuju u oblasti sigurnosti i dijelom ekonomski, ali je malo prijateljstva izmedju dva naroda.

U Egiptu, prikazivanje Hosni Mubaraka kao Jevreja se smatra jednom od najgorih uvreda. Proteklih dana anti-vladini demonstranti su nosili postere na kojima je na Mubarakovom čelu nacrtana Davidova zvjezda.

Nermine Essam, anti-vladina prosvjednica u Kairu
Nermine Essam, anti-vladina prosvjednica u Kairu

Ali većina onih koji protestiraju protiv Mubaraka, kao 20-to godišnja Nermine Essam, su fokusirani na druga pitanja:

"Mi nemamo problema sa Amerikom, i sa Izraelom. Ne znam kako će se to završiti. Ali, ako Mubarak nema problema sa strancima, on ima veliki problem sa egipatskim narodom. Njega je više nego dosta."

Politička opozcija je takodjer više okrenuta unutarnjim problemima.

George Ishaq iz Kefaya partije kaže da je isuviše rano govoriti o bilo kakvoj politici nakon Mubaraka:

"Rano je za vizije, jer je naš život sada jako poremećen."

George Ishaq, disident
George Ishaq, disident

Ali postoji jasna anti-izraelska i anti-američka linija unutar opozicije. Muslimansko bratsvo često optužuje Mubaraka da više štiti izraelske i američke nego interese Egipatskog naroda.

Čak i umjereni, kao Ishaq su dvosmisleni kada ih pitate o mirovnom sporazumu sa Izraelom.

"Nema sporazuma koji ostaju bez promjene 30 godina", kaže Ishaq.

A promjene su upravo ono što pristalice Hosni Mubaraka žele spriječiti.

Jedan od njih kaže da je režim bio ograda od radikalizma:

"Vidjeli smo šta se desilo u Iraku i drugim zemljama. Mi želimo da razum prevlada."

Opoziciju sačinjavaju stariji i mlada generacija. I, obje grupe se izgleda slažu da nakon Mubaraka neće biti ključnih promjena u vanjskoj politici, u svakom slučaju ne prije nego riješe vlastite probleme u zemlji.

XS
SM
MD
LG