Linkovi

Egipatski islamisti treniraju umjerenost


Egipatski islamisti treniraju umjerenost
Egipatski islamisti treniraju umjerenost

Domet realnog utjecaja egipatskih islamističkih partija izaći će na vidjelo u narednim sedmicama, kako budu stizali rezultati prvih post-revolucionarnih izbora. Za sada, izrazi podrške njima su snažni, naročito izvan glavnog grada.

Premda izgleda kao miran gradić, Fayoum ima veoma nasilničku prošlost. Izvršioci ubistava za račun jedne od najekstremnijih islamističkih grupa, otkad se pamti – dolazili su odavde. Ali, Jama a Islamia ovih dana pokazuje svoje mnogo umjerenije lice.

Mohammed Marzouk, glasnogovornik ove organizacije, kandidat je na izborima na listi njihove stranke pod imenom Izgradnja i razvoj:

- Ono što treba da uspostavimo je jedna moderna država sa islamskom osnovom. Rješavaćemo probleme zemlje i stanovnika na najvišem nivou.

Ovaj kandidat iz organizacije optužene za zavjeru za likvidaciju predsjednika Anwara Sadata 1981. i za masakr turista u Luxoru 1997. – sada insistira na pragmatizmu:

- Napravićemo zakone koji će osigurati socijalnu pravdu, tako da svako ima svoja prava i jednakost u zaradama, i da ne može jedan zaposleni da ima 300 hiljada funti, a drugi samo 300 funti.

Premda se Jama'a Islamiya javno odrekla nasilja 2003. godine, prelaz sa ubistava na redistribuciju zarada može izgledati krajnje neuvjerljivo. Medjutim, mnogi u ovom gradiću-oazi, poput Husseina el-Sayeda, drže ovu grupu za riječ:

- Ne trebate se bojati islama. Nikad se islama ne treba bojati, jer ako se islamisti budu držali Kurana neće biti problema.

Neki, medjutim, predvidjaju probleme, posebno manjinski hrišćani. Za njih Marzouk nudi garancije:

- Nećemo ih kažnjavati i daćemo im njihova prava, ista kao i za muslimane, i zakon će na njih biti primjenjivan jednako.

Tokom kampanje, iskrenost u riječima ovog kandidata neki su dovodili u pitanje. Marzouk pozdravlja suparničkog kandidata Essama Herazaha, upravo dok se on sprema za jedan intervju. Herazah, iz stranke WAFD optužuje Marzouka da je pred kamerama ljubazan, a u medjuvremenu naredjuje cijepanje protivničkih izbornih plakata. Marzouk to negira, a Herazah ne želi da produbljuje sukob.

Ovaj kandidat stranke WAFD čak pravi ustupke sadašnjem religioznom talasu, korigirajući liberalnu platform svoje stranke zbog publike u Fayoumu:

- Držimo po strani ideje o liberalizmu i sekularizmu.

Stranka WAFD se udaljava od modernih ideja, a Jama a Islamiya se tome približava – i borba za zlatnu sredinu je u toku.

XS
SM
MD
LG