Linkovi

Egipatski Kopti se raduju novoj vladi


Koptski svećenik Otac Samaan
Koptski svećenik Otac Samaan

Koptska kršćanska manjina u Egiptu je postala jednom od glavnih meta napada u Egiptu.Muslimansko Bratstvo je okrivilo Kopte, izmedju ostalih, da podržavaju svrgavanje predsjednika Muhammeda Morsija.

Ljudi koji žive i rade u području Manshiyat Naser, ili grad smeća, su uglavnom egipatska kršćanska manjina, Kopti.

Nestašice goriva i struje u ovoj protekloj godini su ih teško pogodile.
Medjutim, mnogo teže ih je pogodila diskriminacija pod Muhammedom Morsijem i Muslimanskim Bratstvom. Koptski lideri se nadaju da će nova vlada izraditi novi Ustav , u kojem će religija igrati manju ulogu.

Koptski svećenik otac Samaan kaže da je život pod Morsijem bio težak, i objašnjava:

Nije postojala pravda. Egipat je bio prepun lopova, vladao je kaos, pljačke, otmice...

Čak kada su im crkve bile napadnute, kršćani su se bojali da išta kažu, govori biznismen Iskander Thabet i dodaje:

Sada su stvari mnogo drugačije nego prošle godine. tada smo živjeli u velikom strahu, užasu, bili smo zabrinuti. BIlo nas je strah da kažemo da smo kršćani. Loše su govorili o našim sestrama, suprugama, kćerima, jer se drugačije oblačimo. Ono kroz šta smo prošli je bilo vrlo teško.

Po riječima Erin Evers iz Human Rights Watch-a, sada se Kopti napadaju jer su kršćani, i jer se na njih gleda kao na očigledne protivnike Morsiju.

Uplašeni smo zbog rasta sektaškog nasilja u posljednjih nekoliko nedjelja., kaže Eversova.

Ipak, postoji jak osjećaj olakšanja što Islamisti više nisu na vlasti, kaže studentica Hanat i dodaje:

Sada, kada je vojska na našoj strani, osjećamo se bezbjednijim, osjećamo da je Egipat i nama vraćen, da nam je vraćena snaga. .. Osjećam kao da sam bila zavezana, a sada sam slobodna. Egipat će nam biti vraćen, kaže Hanat.

Diskriminacija protiv Koptske zajednice je problem već desetljećima. Ipak, Kopti se nadaju da će nova vlada u njihovoj zemlji donijeti pozitivne promjene.
XS
SM
MD
LG