Linkovi

Egipat: Da li je nacrt novog ustava savršen dokument?


Politički analitičari su podjeljeni oko toga da li je u ovom trenutku dovoljan nesavršen dokument, ili se zapravo propušta važna šansa.

Dok zakonodavci u Egiptu rade na nacrtu novog ustava, započinju I javne debate pred održavanje državnog referenduma. Kako iz Kaira izvještava novinarka Glasa Amerike Elizabeth Arrott, politički analitičari su podjeljeni oko toga da li je u ovom trenutku dovoljan nesavršen dokument, ili se zapravo propušta važna šansa.

Autori nacrta novog egipatskog ustava kažu da uveliko očekuju da on prođe na referendumu u narednim sedmicama. Odbor, kojeg je izabrala vlada koju podržava vojska, sastavio je dokument koji bi mogao postati četvrti osnovni državni dokument u posljednje tri godine. Politički analitičar Saad Ibrahim kaže da, iako nije savršen, taj dokumenat je do sada najbolji u cijeloj egipatskoj istoriji.

Veoma pozitivne karakteristike novog ustava su da se on odnosi na smanjenje predsjedničkih I izvršnih ovlasti, na držanje mnogih javnih zvaničnika odgovornim I podložnim javnom ispitivanju, kaže gospodin Ibrahim.

Drugi međutim kažu da nova verzija ne odražava duboke promjene u Egiptu nakon revolucije 2011. Ali njime se daju veća građanska prava. Politički analitičar Wael Khalil kaže da je bilo koji dokumenat jak samo onoliko koliko je jaka predanost onih koji su zaduženi za njegovu primjenu.

Njime se održavaju strukture vlasti I privilegija određenih segmenata. On ne daje veću moć građanima kako bi oni imali jaču vezu sa institucijama, vlastima, onima koji imaju ovlasti, kaže gospodin Khalil.

On skreće pažnju na dio kojim se dozvoljava sloboda okupljanja u rečenici koja kaže da to treba biti u skladu sa zakonom. On kaže da jedan zakon, koji je nedavno stupio na snagu, toliko ograničava da ustavne garancije čini beznačajnim, a mnoge Egipćane ljutim.

Odgovor će zavisiti od onoga na koji se način ponašaju. Mislim da je zakon o okupljanju besmislen, I da je loš potez. Neće im nikako ići u korist, kaže Wael Khalil.

Gospodin Ibrahim kaže da nedavni prosvjedi protiv zakona pokazuju izmjenjenu dinamiku između egipatskih vladara I onih kojima vladaju.

Stanovnici Egipta će biti čuvari novog ustava o kojem se sada raspravlja, I oni će imati priliku izjasniti se da li su za ili protiv.

Prelazna vlada računa na veću podršku javnosti za ovaj nacrt nego prošli put. Zbog slabog odziva glasača, ustav 2012 je prošao sa manje od 20% glasova. Gospodin Khalil kaže da su mnogi ljudi obeshrabreni I u šali dodaje da bi mnogi možda htjeli sačekati da glasaju o sljedećem ustavu sljedeće godine.
XS
SM
MD
LG