Linkovi

U Egiptu nemiri ne jenjavaju, Mubarak obećava reforme


U Egiptu nemiri ne jenjavaju, Mubarak obećava reforme
U Egiptu nemiri ne jenjavaju, Mubarak obećava reforme

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i pozvao ga na poduzimanje konkretnih mjera za ispunjenje svojeg obećanja egipatskom narodu za poduzimanje reformi

U Egiptu je uveden policijski sat, a na ulice više gradova jučer po prvi je put u višednevnim nemirima izašla i vojska, međutim, masovni prosvjedi na kojima se traži ostavka predsjednika Hosnija Mubaraka nastavili su se. Masa je na ulicama Kaira opkolila policijska i vojna oklopna vozila, a jedno je i bilo i zapaljeno. Na više mjesta u glavnom gradu Egipta bukte požari, među ostalim i u nekim državnim ustanovama. Došlo je do požara i u nacionalnom sjedištu vladajuće stranke. Stižu vijesti i o uličnim borbama, odnosno pucnjavi. Prema liječničkim izvješćima, u nemirima u Suezu jučer je poginulo najmanje 13 osoba, a navodi se da je diljem zemlje više od 100 osoba ozlijedjeno.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da je razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i pozvao ga je na poduzimanje konkretnih mjera za ispunjenje svojeg obećanja egipatskom narodu za poduzimanje reformi. Govoreći sinoć s novinarima u Bijeloj kući, predsjednik Obama je rekao da je s predsjednikom Mubarakom razgovarao nedugo nakon što se Mubarak pojavio na egipatskoj televiziji, prvi put od početka demonstracija koje zahtijevaju njegovu smjenu. U tom televizijskom govoru predsjednik Mubarak je obećao provođenje političkih i ekonomskih reformi. On je također smijenio svoj kabinet i obećao da će danas objaviti sastav novog. Mubarak je također izjavio da su demonstracije zavjera kojoj je cilj destabilizacija Egipta.

XS
SM
MD
LG