Linkovi

Egipatska feministkinja, velika podrška prosvjedima


Egipatska feministkinja, velika podrška prosvjedima
Egipatska feministkinja, velika podrška prosvjedima

Nawal Al Saadawi je kultna ličnost egipatskog progresivnog pokreta, iako su vlasti učinile sve da onemoguće njen rad

Veliki broj prosvjednika koji praktički žive na ulicama Kaira već treću nedjelju, svoju zemlju žele preokrenuti u modernu, progresivnu naciju, koja će uključivati posve jednaka prava muškaraca i žena. Jedan od heroja prosvjeda je i poznata egipatska feministkinja, Nawal El Saadawi.

Za mnoge prosvjednice na Trgu Slobode, pravo na slobodu se mora odnositi i na žene.

Do sada nismo imale ništa, no sada ćemo uzeti sve!, kaže mlada žena.


Mnoge od žena medju prosvjednicima kažu da ih se tretira kao jednake. No, kada se na trgu pojavila poznata sekularna feministkinja Nawal El Saadawi, posebno mladi muškarci su joj ukazali poštovanje, i divljenje. Ona dolazi na trg Tahrir svaki dan, a uvečer se vraća kući , u relativno siromašno naselje Shobra. Ona govori da je ovaj ustanak njen davni san koji se konačno ostvaruje.

Ovo su dani za mene u kojima ponovno dišem, u kojima sam konačno sretna. Ponovno se osjećam mladom!

Egipatska feministkinja, velika podrška prosvjedima
Egipatska feministkinja, velika podrška prosvjedima


Njena kampanja protiv obrezivanja žena, kao i njeni disidentski politički pogledi , već dugo izazivaju bijes kod konzervativne egipatske vlasti i u konzervativnim krugovima društva uopće. Svojedobno joj je zabranjeno da predaje na školama, a živjela je u i egzilu. Iako je po zanimanju liječnica, a njene knjige prevodjene na mnoge jezike, njene su tužbe slične onima mnogih starijih Egipćanki, kojima nikada nije dozvoljeno da idu naprijed.


Nikada, nikada nisam bila zadovoljna situacijom u Egiptu. U sebi imam puno potencijala, znam misliti, snažna sam i fizički, iako mi je 80 godina. Da sam mogla, bila bih uradila tako puno za ovu zemlju!


No, nije mogla, kaže, jer zakonski su prava žena u Egiptu mnogo manja od prava muškaraca.

Nawal el Saadawi, feministkinja:
Kod življenja egipatske obitelji najgori je takav medju arapskim zemljama. Poligamija se otvoreno prakticira. Muž ima apsolutnu moć i kontrolu nad porodicom.


No, ona osobno se nikada nije dala, i objašnjava:

Morala sam se razvesti od tri muža. Samo kako bih mogla nastaviti pisati! Jer, ovdje nije prihvaćeno da supruga bude jaka osoba. Moraš znati da je muž dominantan. Ne smiješ mu biti jednaka. Ne smiješ biti uspješnija od muža. Ne smiješ biti poznatija od muža.


El Saadawijeva ne samo da kritizira stanje u Egiptu - ona vjeruje da su žene svugdje u svijetu u gorem položaju od muškaraca, a njeni politički pogledi su strogo protiv zapadni i protiv kapitalistički. Govori da su muškarci u Egiptu poput drevnih faraona, uključujući Hosni Mubaraka. No onda s osmijehom zaključuje:


No, on je posljednji...XS
SM
MD
LG