Linkovi

Egipat ima novi prijedlog za okončanje rata Izraela i Hamasa


Palestinci utovaruju tijela svojih rođaka ubijenih u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze u kamion, koji će biti pokopani na groblju u Deir al Balahu, Pojas Gaze, 25. decembra 2023.
Palestinci utovaruju tijela svojih rođaka ubijenih u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze u kamion, koji će biti pokopani na groblju u Deir al Balahu, Pojas Gaze, 25. decembra 2023.

Egipat je iznio prijedlog za okončanje rata Izraela i Hamasa prekidom vatre, postepenim oslobađanjem talaca i stvaranjem palestinske vlade stručnjaka koji bi upravljali Pojasom Gaze i okupiranom Zapadnom obalom, rekli su visoki egipatski zvaničnik i evropski diplomata, prenosi Associated Press.

Prijedlog koji je razrađen sa Katarom predstavljen je Izraelu, Hamasu, Sjedinjenim Državama i evropskim vladama, ali je izgleda još uvijek preliminaran. U prijedlogu nije ispunjen cilj Izraela za potpunim uništenjem Hamasa, kojeg su EU i SAD označili za terorističku grupu. Također, kako se navodi, u prijedlogu nije podržano insistiranje Izraela da, na duži period nakon okončanja rata, zadrže vojnu kontrolu nad Gazom.

Informacije o prijedlogu dolaze nakon tri krvava dana u Gazi u kojem je ubijeno više desetina osoba. Rat je razorio velike dijelove Gaze, više od 20.400 Palestinaca je ubijeno, a skoro svi od 2,3 milona stanovnika tog područja je raseljeno.

Rastući broj poginulih među izraelskim vojnicima, 156 od početka kopnene ofenzive, mogao bi narušiti podršku javnosti ratu koji je započeo 7. oktobra nakon napada Hamasa u kojem je poginulo 1.200 osoba.

Egipatski prijedlog je, piše Associated Press, ambiciozan pokušaj ne samo okončanja rata već i izrade plana za kasnije.

Poziva na početni prekid vatre do dvije sedmice kojeg bi palestinski militanti oslobodili 40 do 50 talaca, među kojima su žene, bolesni i stari, u zamjenu za oslobađanje 120-150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, rekao je egipatski zvaničnik koji je govorio anonimno.

U isto vrijeme, kako navodi, bili bi nastavljeni pregovori o produženju prekida vatre i oslobađanja više talaca.

Egipat i Katar također bi radili sa svim palestinskim frakcijama, uključujući Hamas, kako bi se dogovorili o uspostavi stručne vlade. To tijelo bi vladalo Gazom i Zapadnom obalom u prijelaznom periodu, dok palestinske grupe ne riješe svoje sporove i dogovore se o planu održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, dodao je.

U međuvremenu, Izrael i Hamas će nastaviti pregovarati o sveobuhvatnom sporazumu. To bi uključivalo oslobađanje svih preostalih talaca u zamjenu za sve palestinske zatvorenike u Izraelu, kao i povlačenje izraelske vojske iz Gaze i zaustavljanje raketnih napada palestinskih militanata na Izrael. Prema palestinskim podacima, blizu 8.000 Palestinaca se nalazi u zatvorima u Izraelu zbog optužbi ili presuda koje se dovode u vezu sa sigurnošću.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG