Linkovi

Efekti vakcine protiv COVID19 mogli bi trajati godinama


Moncef Slaoui
Moncef Slaoui

Glavni savjetnik programa američke vlade za brzi razvoj vakcine rekao je u nedjelju da vjeruje da bi vakcina protiv COVID19 mogla da ima dugoročne efekte nakon distribucije.

Doktor Moncef Slaoui rekao je za kablovsku mrežu CNN "da mora proći vrijeme prije nego što se to bude znalo sigurno", ali da bi prema njegovom mišljenju djelotvornost vakcine mogla da traje "mnogo, mnogo godina", a da će starijim ljudima i drugim ranjivim kategorijama biti potrebna dodatna vakcina svake tri do pet godina.

Naglasio je da je memorija jedna od ključnih komponenti imunog sistema i da će njegov odgovor na koronavirus biti mnogo brži nakon vakcinacije.

Međutim, Slaui je rekao da nije poznato da li vakcinisane osobe mogu da prenesu virus na druge, čak i slučaju kada su same zaštićene od koronavirusa. Dodao je da bi moglo da bude nekih informacija o tom pitanju u februaru ili martu.

Slaui je naglasio da je zbog tih nepoznanica, važno da ljudi budu i dalje na oprezu i da preduzimaju mjere da zaštite sebe i druge. Takođe je ocijenio da će se virus suzbiti jednom kada bude vakcinisano 70 do 80 odsto populacije.

U odvojenom intervjuu za televizijsku mrežu "CBS", američki zvaničnik je rekao da planira da ove nedjelje razgovara sa novoizabranim američkim predsjednikom Bidenom o programu za razvoj vakcine prije planirane prve runde vakcinacije kasnije ovog mjeseca.

Biden je prošle nedjelje optužio Trumpovu administraciju da nema detaljan plan za distribuciju vakcine. Međutim, Slaui je naveo da planovi postoje i da se nada da "će novi tranzicioni tim" razumjeti da su stvari dobro isplanirane, a da se vlada oslanja na državne zdravstvene agencije da isporuče vakcinu.

U Sjedinjenim Državama se prethodnih dana bilježi rekordan broj zaraženih i preminulih, koji premašuje 2.000 dnevno. Od COVID19 je u Americi preminulo više od 280.000 ljudi.

Zdravstveni radnici i štićenici domova za stare će prvi primiti vakcinu nakon što američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri njenu hitnu upotrebu, što se očekuje za nedjelju ili dvije. Savjetnici FDA će na sastanku u četvrtak, 10. decembra razmotriti zahtjev Pfizera i BionTecha da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine.

“Na osnovu podataka s kojima sam upoznat, očekujem da FDA donese pozitivnu odluku, ali naravno, oni odlučuju", rekao je doktor Moncef Slaui.

Međutim, koordinatorka radne grupe Bijele kuće za koronavirus Debra Birks upozorila je Amerikance da uprkos tome ne popuštaju s mjerama.

Birks je za televizijsku mrežu "NBC" rekla da više od 100 miliona Amerikanaca ima zdravstvene probleme zbog kojih su u većoj opasnosti ako se zaraze koronavirusom, a da većina od tog broja neće imati pristup vakcini još mjesecima.

“Želim da budem iskrena sa američkim narodom. Vakcina je ključna, ali nas neće spasiti od aktuelnog talasa pandemije. Samo mi možemo da se spasimo od toga, i tačno znamo šta treba da radimo", naglasila je Birks.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG