Linkovi

Spužva Bob Skockani pogibeljan po učenje


Spužva Bob Skockani pogibeljan po učenje
Spužva Bob Skockani pogibeljan po učenje

Nakon gledanja crtića Spužve Boba djeci je koncentracija opala za 50 posto

Jedna nova studija navodi da djeca imaju poteškoća u učenju neposredno nakon što na televiziji pogledaju niz crtanih filmova punih aktivnosti koje nisu realistične niti izvedive u stvarnom životu. Osvrnimo se na ono što neki stručnjaci nazivaju “efekt Spužve Boba.”

Spužva Bob Skockani junak je crtanog filma čije nadrealne i nevjerojatne avanture pod morem prate djeca širom svijeta. Znanstvenici Sveučilišta Virginije željeli su otkriti da li gledanje Spužve Boba utječe na sposobnost djece da uče netom nakon odgledanog crtanog filma. U tu svrhu dali su jednoj grupi djece od četiri godine da na videu pogledaju dio Spužve Boba, a drugoj da vide crtani film sporijeg ritma i realističnijeg sadržaja, pod naslovom Caillou.

Umjesto gledanja televizije, treća grupa djece provela je to vrijeme crtajući. Nakon toga, pojašnjava znanstvenica Angeline Lillard, svima su im dani standardni testovi kojima se utvrđuju takozvane “izvršne funkcije” djece, odnosno sposobnost koncentracije, učenja i rješavanja problema.

"Otkrili smo da su rezultati grupe koja je gledala Spužvu Boba bili dvostruko lošiji od druge djece. Dakle, njihova je koncentracija i sposobnost rješavanja problema bila na 50 posto," kaže Lillard.

Četverogodišnjaci uključeni u ovu studiju nalaze se u kritičnoj dobi, kad se prefrontalni korteks još uvijek razvija. To je dio mozga zadužen za rješavanje problema i srodne funkcije.

Angeline Lillard kaže da je jedan od razloga zbog čega crtani film poput Spužve Boba može utjecati na učenje njegova kombinacija brzine i sadržaja. On je brz i fantastičan, kaže ona, pa dijete mora procesuirati svaki novi prizor iznimno brzo.

Budući da scene iz tog filma nisu nešto što se događa u stvarnom životu, njihovom mozgu ih je teško ‘preraditi,’ kaže ona.

Pritom upozorava da je njena studija ispitala samo kako djeca usvajaju znanja netom nakon gledanja televizije i zbog toga ne može tvrditi da gledanje takvih vrsta programa ima i trajni učinak na učenje: "No, savjetovala bih roditelje da razmisle u koje će vrijeme i koliko često dozvoliti djeci da gledaju takve emisije, jer očito je da one na njih utječu neposredno nakon gledanja."

Studija psihologinje Angeline Lillard sa Sveučilišta Virginia i njene studentice Jennifer Peterson objavljena je u stručnom časopisu Pediatrics.

XS
SM
MD
LG