Linkovi

Edward Snowden dobio rusko državljanstvo


ARHIVA: Edward Snowden govori na konferenciji za novinare u New Yorku putem video linka.
ARHIVA: Edward Snowden govori na konferenciji za novinare u New Yorku putem video linka.

Rusija je u ponedeljak dala državljanstvo bivšem kontraktoru američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edwardu Snowdenu, koji je pobjegao iz svoje zemlje kako bi izbjegao sudski progon, nakon što je otkrio tajni američki program prismotre komunikacija širom svijeta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedeljak je potpisao ukaz u kojem je Snowden naveden kao jedan od 75 stranih državljana kojima se daje rusko državljanstvo. Pošto je pobjegao iz SAD 2013. godine, Snowden je dobio dozvolu trajnog boravka u Rusiji 2020. godine, i tada rekao da planira da se prijavi za rusko državljanstvo iako ne namjerava da se odrekne američkog.

Odnosi Washingtona i Moskve su trenutno na najnižoj tački u više decenija poslije Putinove odluke da pokrene, kako je Kremlj opisuje, "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Dok pristalice smatraju da je 39-godišnji Snowden uzbunjivač koji je iz ispravnih razloga želio da zaštiti američke građanske slobode, obavještajni zvaničnici ga optužuju da je doveo u opasnost osoblje vlade SAD, i nanio štetu nacionalnoj bezbjednosti. U Americi su protiv njega podignute optužnice koje bi mogle da dovedu do zatvorske kazne od nekoliko decenija.

“Naš stav se nije promijenio" izjavio je u ponedeljak portparol State Departmenta Ned Price. "Gospodin Snowden treba da se vrati u Sjedinjene Države gdje treba da se suoči sa pravdom kao svaki drugi američki građanin."

Snowden je postao ruski državljanin u vrijeme dok Moskva mobiliše rezerviste za rat u Ukrajini. U Rusiji, skoro svaki muškarac do 65 godina starosti se smatra rezervistom, i vlasti su u ponedeljak naglasile da muškarci sa dvojnim državljanstvom takođe mogu da budu mobilisani.

Snowden, međutim, nikada nije služio u ruskoj vojsci i zato ne može da bude pozvan u vojsku, rekao je njegov advokat Anatolij Kučerena za novinsku agenciju Interfaks. Prethodno iskustvo na frontu, ili vojna služba, smatraju se glavnim kriterijumom za izbor mobilisanih rezervista.

Kučerena je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti rekao da će Snowdena supruga Lindzi Mils, Amerikanka koja živi sa njim u Rusiji, takođe prijaviti za ruski pasoš. Par je dobio dijete u decembru 2020. godine.

Snowden, koji se u Rusiji ne pojavljuje mnogo u javnosti i koji povremeno kritikuje politiku ruske vlade na društvenim mrežama, rekao je 2019. da je spreman da se vrati u SAD ako mu se garantuje pošteno suđenje. Do sada nije komentarisao što mu je dodijeljeno rusko državljanstvo.

ARHIVA - Edvard Snouden se obraća učesnicima veb samita o tehnologiji u Lisabonu, 4. novembra 2019.
ARHIVA - Edvard Snouden se obraća učesnicima veb samita o tehnologiji u Lisabonu, 4. novembra 2019.

Njegovo prihvatanje ruskog državljanstva vjerovato će izazvati dodatne kritike od strane ljudi koji kažu da se nije oglašavao o pitanjima kao što je sukob u Ukrajini.

Snowden je novinarima Guardiana dostavio tajna dokumenta o tome kako je Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prikupljala podatke prolazeći kroz infrastrukturu američkih telefonskih i internet kompanija. Takođe je objavio detalje o klasifikovanom američkom obavještajnom budžetu i razmjerama američkog špijuniranja stranih zvaničnika, uključujući i lidere američkih saveznika.

Snowden tvrdi da je odlučio da objavi tajne podatke iz uvjerenja da je američka obavještajna zajednica otišla predaleko i da je narušila građanske slobode. Takođe je rekao da nije vjerovao da će administracija bivšeg predsjednika Baraka Obame, koji je bio u Bijeloj kući u vrijeme kada je Snowden novinarima dao podatke, reagovao da je, umjesto objelodanjivanja tih podataka preko medija, podnio internu žalbu kao uzbunjivač.

Snowden je donio odluku da se okrene protiv NSA kada je svoje znanje programera iskoristio da iskopira klasifikovane podatke agencije o globalnom špijuniranju, napisao je u svojoj knjizi iz 2019 "Trajni zapis." Prolazeći kroz skladište podataka, kaže da je počeo da sagledava u kojoj je mjeri vlada kršila građanske slobode, i da je postao "proklet saznanjem da smo svi svedeni na stanje da budemo kao djeca, primorana da žive cijeli život pod budnim nadzorom svuda prisutnih roditelja."

Od tada, Snowden je postao poznati govornik o privatnosti i obavještajnim podacima, i putem video linkova učestvovao na brojnim skupovima. Međutim, i dalje je kontroverzna ličnost među članovima obavještajne zajednice i sadašnjim i bivšim zvaničnicima obje američke partije koji kažu da je ugrozio globalnu bezbjednost otkrivanjem značajnih programa. Američka procjena štete koju su nanijela njegova otkrića javnosti i dalje je klasifikovana.

Snowden je 2013. godine osuđen za nedozvoljeno otkrivanje američkih obavještajnih podataka i informacija u domenu nacionalne bezbjednosti, kao i za krađu vladine svojine. Svaka od te tri optužnice nosi maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

Sekretarijat za pravosuđe je takođe tužio Snowdena da ga spriječi da zarađuje na prodaji svojih memoara, navodeći da je prekršio sporazume sa obavještajnim agencijama o neotkrivanju podataka.

Bijela kuća u ponedeljak nije željela da komentariše Snowdenovo državljanstvo i novinare uputila na Sekretarijat za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG