Linkovi

Edinu Arslanagiću 12 godina zatvora


Edin Arslanagić (Foto: CIN)
Edin Arslanagić (Foto: CIN)

Osim Edinu Arslanagiću, bivšem direktoru „Bosnalijeka“, nepravosnažne zatvorske kazne izrečene su i njegovim partnerima u pronevjerama novca ove farmaceutske kompanije Hasanu i Jasminu Šepi te Šefiku Handžiću.

Bivši direktor „Bosnalijeka“ Edin Arslanagić danas je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog pronevjere novca u ovoj sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji.

Kantonalni sud u Sarajevu je istovremeno osudio i Arslanagićeve partnere u nezakonitim poslovima Šefika Handžića, bivšeg direktora za finansije „Bosnalijeka“, i Hasana Šepu, vlasnika ugostiteljskog preduzeća „Brštanica“, na po deset godina, dok je Šepin sin Jasmin osuđen na sedam godina zatvora. Aida Selvić, bivša referentica knjigovodstva u „Bosnalijeku“, oslobođena je optužbi.

Oni su osuđeni za sklapanje više fiktivnih poslova, izvlačenja novca iz kompanije i brojne druge zloupotrebe od 2005. do 2012. godine posredstvom privatnih preduzeća „Brštanica“ i „Carpe Diem“, pri čemu su farmaceutsku kompaniju i javne budžete oštetili za skoro 26 miliona maraka.

Prvobitno je za pronevjere u „Bosnalijeku“ bio optužen i Arslanagićev sin Amar, ali je optužnica protiv njega povučena jer je 2016. pobjegao u Sjedinjene Američke Države. Godinu ranije Amar Arslanagić je osuđen na godinu zatvora zbog pronevjere “Bosnalijekovog” novca tokom službenih putovanja po svijetu. Zatvorsku kaznu je zamijenio novčanom za 36.000 KM, a kompaniji je morao nadoknaditi 71.500 KM štete.

Prema dostupnim informacijama koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), ukupna vrijednost nekretnina, ušteđevine i dionica kojima su raspolagali Arslanagići u BiH i SAD-u premašuje 13 miliona KM.

Odlukom suda Arslanagiću i drugim osuđenicima danas su oduzete nekretnine, novac i dionice u vrijednosti većoj od 20 miliona KM. Sud je još 2016. godine blokirao većinu imovine porodice Edina Arslanagića u Bosni i Hercegovini, ali je imovina njegovih sinova Vedada i Amara u Americi ostala nedostupna bh. pravosuđu, o čemu je ranije pisao CIN.

XS
SM
MD
LG