Linkovi

Edinu Vranju određen pritvor u Beogradu


Viši sud u Beogradu (Foto: BIRN)
Viši sud u Beogradu (Foto: BIRN)

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Vranju je, nakon saslušanja, odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Vranju je, nakon saslušanja, odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva.

„Protiv navedenog rješenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rješenja“, saopćeno je iz Odjeljenja za ratne zločine u Beogradskom Višem sudu.

Bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije (FUP), Edin Vranj, uhapšen je u Srbiji u nedjelju, 12. septembra, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu.

Kako su u ponedjeljak iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije kazali za BIRN, Vranj je “optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u periodu od 1993. do 1994. u opštini Goražde, Bosna i Hercegovina”, a krivični postupak se vodi već sedam godina.

Vranj je treći građanin Bosne i Hercegovine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijomproteklih godina zbog optužbi za ratne zločine.

Vranj je ranije u izjavi za Radio Slobodna Evropa negirao umiješanost u ratne zločine. Kako je rekao, krenuo je privatno u Sandžak a uhapšen je na graničnom prelazu Uvac na ulazu u Srbiju u nedjelju.

„Cijela Bosna zna da se oni oko mene vrte u vezi tih ratnih zločina, ali ja s tim imam veze koliko imam i s marsovcima”, kazao je Edin Vranj za RSE.

XS
SM
MD
LG