Linkovi

Vranj je treći uhapšeni u Srbiji za zločine u BiH u posljednje tri godine


Edin Vranj
Edin Vranj

Vranj je treći građanin Bosne i Hercegovine koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine. Suđenje u druga dva postupka je u toku a optuženi u pritvoru.

Edin Vranj je uhapšen na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine zbog optužbi da je počinio zločine protiv ratnih zarobljenika tokom 1993. i 1994. godine.

Bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije Vranj uhapšen je u Srbiji u nedjelju, 12. septembra, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu.

Kako su u ponedjeljak iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije kazali za BIRN, Vranj je “optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u periodu od 1993. do 1994. u opštini Goražde, Bosna i Hercegovina”.

“Krivični postupak se protiv osumnjičenog vodi od 2014. godine”, dodali su.

Srbijanska policija je u nedjelju saopštila da je Vranj zadržan na graničnom prelazu Uvac između Bosne i Srbije, jer je za njim bila raspisana policijska potraga.

“Osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu”, saopštili su iz policije.

U ponedjeljak su iz Državnog tužilaštva BiH izjavili da se trenutno sudi drugim osobama zbog zločina protiv Srba u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine, ali da je u decembru 2018. donesena odluka da se “ne provodi istraga” protiv Vranja u tom predmetu.

Iz BiH Tužilaštva kažu da su “o hapšenju saznali iz medija, te da nisu dobili zvaničnu obavijest ili informaciju od nadležnih organa Republike Srbije”.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na svojoj Facebook stranici je napisala da je naložila Ambasadi BiH u Srbiji da “odmah reagira i od vlasti Srbije dobije zvanične i potpune informacije o statusu Edina Vranja”.

Ona dodaje da je “nota već upućena MVP Srbije”.

Vranj je treći građanin Bosne i Hercegovine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom proteklih godina zbog optužbi za ratne zločine.

U julu 2018. na graničnom prelazu Uvac policija je uhapsila ratnog komandanta vojnog zatvora u Hrasnici u blizini Sarajeva Huseina Mujanovića, a u novembru 2019. uhapsili su bivšeg vojnika Osmana Osmanovića.

U oba predmeta vlasti Bosne i Hercegovine su zatražile izručenje, ali Srbija to nije dozvolila, te su umjesto toga obojica uhapšenih poslana na suđenje u Beograd.

U Mujanovićevom slučaju Apelacioni sud u Beogradu je u martu ove godine ukinuo osuđujuću presudu, dok je predmet Osmanović još uvijek u toku. Obojica se nalaze u pritvoru.

XS
SM
MD
LG