Linkovi

Američki profili: Ed Dwight, kipar američke crnačke povijesti


Američki profili: Ed Dwight, kipar američke crnačke povijesti
Američki profili: Ed Dwight, kipar američke crnačke povijesti

Svoj najnoviji kiparski projekt nazvao je The Inauguration of Hope, Inauguracija nade

U rubrici Američki profili predstavljamo kipara koji je ponovno otkrio svoju strast za umjetnošću kada je bio inspiriran da povijest Amerikanaca afričkog podrijetla iskaže u spomenicima.

Ed Dwight posjedovao je dar za umjetnost još kao dijete. No, taj je talent potisnuo na stranu kako bi se posvetio raznim zanimanjima: bio je inženjer i pokusni pilot, obučavao se za astronauta, a bio je i vlasnik velikog građevinskog poduzeća. Upravo se u tom poduzeću, kaže Dwight, ponovno probudila njegova dječja ljubav prema umjetničkom stvaralaštvu:

"U građevinskoj sam firmi uzimao neiskorišteni otpadni materijal i donosio ga u svoju garažu, gdje bi ih zavarivao i tako počeo stvarati neka djela kojima bi ukrasio moj dom."

Ovaj je amaterski umjetnik postao profesionalcem prije 25 godina, kada ga je zamjenik guvernera države Kolorado odabrao kao kipara za njegov portret u zgradi kapitola, djelo koje će ga predstavljati kao prvog Afro-Amerikanca koji je postao zamjenik guvernera. “Rekao sam mu da ne znam napraviti kip – jer sam se do tada samo bavio izradom cvijeća iz raznog otpada - a on mi je odgovorio da si kupim knjigu koja će me naučiti varenju!,” kaže Ed Dwight.

To je i učinio. Naučio je raditi skulpture u bronci i počeo proučavati povijest Afro-Amerikanaca. Budući da je povijest američkih crnaca rijetko prikazana u obliku kipa, Dwight je odlučio da uz spomenik ovom dužnosniku Kolorada izradi i brončane statue afro-američkih doseljenika. Njegov je projekt naišao na pohvale i lansirao njegovu novu karijeru. Danas je Ed Dwight stručnjak za velike javne spomenike koji prikazuju povijest američkih crnaca. Izrađuje ih u nekadašnjem hangaru za avione koji je sada njegov studio, ispunjen kipovima od gline i opremom za odljev u bronci, te deset tisuća povijesnih knjiga.

"Ovaj prostor obiluje knjigama o crnačkoj povijesti: o njihovoj glazbi, sportu, religiji, a tu je i dio o američkim Indijancima."

Spomenici Eda Dwighta obuhvaćaju kompletnu afričko-američku povijest – od dolaska afričkih robova u Ameriku do robova koji su se preko tajne mreže podzemnih tunela spremali pobjeći u Kanadu, do jazz glazbenika 20.-og stoljeća i utjecajnih vođa poput Martina Luthera Kinga. Dwight kaže da se odavanjem počasti afričko-američkoj povijesti na ovaj način popunjava važna praznina za sve Amerikance. Jer, kaže, ljudi se uglavnom bave bjelačkom povijesti Amerike. Ed Dwight trenutno pripravlja nacrt za osam spomenika posvećenih američkim crncima.

Do sada izrađeni nalaze se posvuda po Sjedinjenim Državama: od glavnog grada Washingtona pa do južnjačkih država i, naravno, Kolorada. Jedan od posljednjih je kip Baracka Obame izgrađen povodom njegove predsjedničke inauguracije, uz kojeg stoji njegova supruga Michelle i kćeri Malia i Saša. Ovaj spomenik nedavno je otkriven u Povijesnom muzeju Kolorada. Predsjedatelj povijesne udruge Kolorada Ed Nichols kaže da je ova skulptura vrlo precizna i da sadrži neke ljupke detalje:

"Ako pogledate kip njegove mlađe kćeri, vidjet ćete da ona zapravo stoji na jednoj kutiji. Ta je kutija dio cijele kompozicije koja čini ovaj veličanstveni spomenik od bronce. Dwightove prijašnje karijere i njegova inženjerska preciznost doveli su do povijesno točnih detalja, jasno vidljivih u njegovim skulpturama."

Ed Dwight kaže da je posebno sretan kad vidi da njegova umjetnička djela nadahnjuju mlade ljude:

"Kada djeca vide moje kipove i radove drugih umjetnika, to mijenja njihov stav o vlastitim mogućnostima. Počinju se pitati kako to da nisu znali o ovom ili onom, kako je uopće došlo do izrade kipa neke žene, i što bi trebali napraviti da i oni dobiju svoj kip. To ih jako ushićuje."

Srednjoškolka Meshea McCabe kaže da je Dwightovi prikazi afričko-američke povijesti motiviraju da nauči više:

"Ako usporedite povijest sa sadašnjošću, vidjet ćete koliko smo se promijenili. Mnogi kažu da se ponavljamo, no ja mislim da radimo dobre stvari i da smo na brojnim poljima postigli uspjeh."

Svoj najnoviji kiparski projekt Ed Dwight je nazvao The Inauguration of Hope, Inauguracija nade. Nakon prvotnog izlaganja u Denveru, ovi će kipovi obići Ameriku, a njihov će se autor usredotočiti na kreiranje mnogih drugih spomenika koji će oživjeti američku crnačku povijest.

XS
SM
MD
LG