Linkovi

Rusija: "Ekonomski rat se ne može voditi bez uzvratnih posljedica.“


Odnosi Zapada i Rusije su diplomatski, ekonomski i finansijski vrlo delikatni. Ekonomski rat sasvim sigurno rezultirao bi, pored ostalog, i značajnim rastom cijena energenata širom svijeta.

Ekonomske sankcije Zapada prema Rusiji zbog aneksije Krima i destabiliziranja stanja u istočnim dijelovima Ukrajine dosta snažno negativno pogađaju rusku ekonomiju. Sankcije, čak i mnogo oštrije, na koje bi se Zapad mogao odlučiti ukoliko Moskva nastavi sa politikom destabiliziranja Ukrajine ne znače, međutim, da će mnoge velike, multinacionalne kompanije odustati, na duže ili kraće vrijeme, od poslovanja sa ruskim poslovnim partnerima.

Da Rusija nije u ekonomskom smislu ono što je bila prije dva, tri mjeseca potvrdio je i ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev tokom nedavnog obraćanja poslanicima ruskog parlamenta:

"Imamo veliku nesigurnost na ruskom finansijskom tržištu i ozbiljan odliv kapitala. Investitori su iz Rusije već povukli 70 milijardi dolara. Stanje naše ekonomije nije stabilno."

Vrijednost državnih i dionica ruskih kompanija pala je više od 10 odsto od početka ukrajinske krize. Vrijednost rublje u odnosu na dolar je na skoro najnižem nivou u posljednjih pet godina. Unatoč takvim finansijskim i ekonomskim trendovima multinacionalne kompanije se neće povući iz Rusije.

Prilikom nedavnog susreta sa gospodinom Putinom, izvršni direktor kompanije Royal Dutch Shell Ben Van Beurden najavio je proširenje poslovanja u Rusiji i dodao:

"Ovo je za mene posebna prilika za posjetu jer danas se navršava 20 godina poslovnog partnertva sa firmom Sakhalin Energy, partnerstva na koje smo posebno ponosni."

Shellovo održavanje i proširivanje poslovne saradnje sa ruskim partnerima nije iznenađenje za analitičara Bena Kumara. I Shell nije jedina multinacionalna kompanija sa velikim poslovnim interesima na ruskom prostoru, dodaje on i konstatuje:

"Na današnjem nivou globalizacije svako je sa svakim povezan. Velike energetske kompanije toliko su globalizirane da svaka prijetnja kidanjem poslovnih veza izaziva velike potrese."

Reutersov urednik za Evropu Pierre Branson kaže da zapadne, posebno evropske zemlje, ne mogu ruskog medvjeda, kako je rekao, pristisnuti previše snažno:

"Ekonomski rat se ne može voditi bez uzvratnih posljedica. Evropa će takođe trpjeti usljed oštrih sankcija prema Rusiji."

Trpjeće, prije svega, ukoliko Rusija smanji ili uskrati isporuke prirodnog gasa Evropi. Trećina evropske potrošnje prirodnog gasa je gas iz Rusije, a najveći dio tog gasa protiče kroz ukrajinske gasovode.

Odnosi Zapada i Rusije u kontekstu ukrajinske krize su diplomatski, ekonomski i finansijski vrlo delikatni. Ekonomski rat sasvim sigurno rezultirao bi, pored ostalog, i značajnim rastom cijena energenata širom svijeta.
Rusija: "Ekonomski rat se ne može voditi bez uzvratnih posljedica.“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
XS
SM
MD
LG