Linkovi

Kamatne stope ostaju rekordno niske


Burza u New Yorku
Burza u New Yorku

Iz Centralne banke Sjedinjenih Država jučer je ukazano na dosta sivu sliku američke ekonomije, koja bi po njihovoj procjeni mogla ostati slabašna još dvije godine. Kao rezultat toga odlučeno je da kamatne stope za duži period ostanu na blizu rekordno niskom nivou. Takva odluka američkih Federalnih rezervi usljedila je nakon jednog od najgorih dana na Wall Streetu.

Dan nakon što je industrijski indeks Dow Jones pao za preko 600 poena, investitori su očekujući pomoć Federalnih rezervi, dobili jako malo.

Nakon redovnog sastanka, jučer su iz Centralne banke u kratkom saopćenju upozorili da je rast američke ekonomije znatno sporiji od očekivanog, te da će kamatne stope zadržati blizu nule, vjerovatno do sredine 2013.

Nedostatak bilo kakve specifične akcije istog dana doveo je do bjesomučne prodaje dionica na Wall Streetu.

Zgrada Centralne banke SAD u Washingtonu
Zgrada Centralne banke SAD u Washingtonu

Jason Weisberg iz Seaport Securities kaže da je to srećom prilika za dobar poslovni potez:

"Sve je to zamah. Mislim da su neki ljudi bili malo u panici i da su trenutne promjene vidjeli kao priliku da se riješe nekih neželjnih akcija, ili da malo olakšaju svoju situaciju."

Vrijednosti dionica su pale nekon saopćenja iz Federlanih rezervi, ali su ponovo rasle kako je dan odmicao. Ključni indikatori tržišta su na kraju dana bili znatno veći. Dow Jones je, na primjer, završio sa skokom od 430 poena. Ali neki na burzi upozoravaju da je malo vjerovatno da rast potraje.

Jason Weisberg, Seaport Securities
Jason Weisberg, Seaport Securities

Alan Valdez iz DME osiguranja kaže da pored američke rasprave o nacionalnom dugu, i smanjivanju američkog kreditnog rejtinga, ekonomske slabosti se protežu daleko izvan Sjedinjenih Država:

"U cijelini, mi imamo mnogo problema, posebno u Evropi. Evropa nas brine mnogo više nego odluka Standard and Poor`s o smanjivanju kreditnog rejtinga, jer ako bankrotiraju Italija i Španija, to je problem jer su, vjerovatno, prevelike da bi se dozvolilo da padnu."

Financijski expert u New Yorku, John Hennes kaže da zaduženost vlada u Americi i Evropi ukazuje na usporenost u globalnoj ekonomiji. Čak i sa monetarnim mehanizmima koji su im na raspolaganju centralne banka ili ministarstva finansija ne mogu uarditi više:

Alan Valdez, DME Securities
Alan Valdez, DME Securities

"Pitanje je šta će se desiti ako uklonite stimulacije, to kvantitativno olakšanje. Mislim kada dodje do smanjenja vladine potrošnje, i smanjenja duga, moguće su dvije stvari - veoma mlak rast ili potencijalno vraćanje u recesiju."

Strah od nove recesije ide mnogo dalje od Wall Streeta - do Kine i Evrope, ali na ulicama New Yorka mnogi krive američke političke lidere.

John Hennes, financijski expert
John Hennes, financijski expert

"Mislim da nemamo prave lidere. Mislim da su u kongresu i vladi izgubili osjećaj šta je zaista važno, a to je da brinu o američkom narodu. I globalno su stvari toliko povezane, bez presedana u istoriji, i nisam siguran da iko zna kako stvari okrenuti na bolje", kaže jedan od prolaznika u New Yorku.

Analitičari ukazuju da opadanje povjerenja potrošača u Sjedinjenim Državama može pogoršati probleme u drugim dijelovima svijeta, podaci već pokazuju rast inflacije u Kini, i obnovljeni strah da i neke druge evropske zemlje neće moći vraćati svoje dugove.

XS
SM
MD
LG