Linkovi

Svjetska ekonomija: Stalno i stabilno poboljšanje


„Imamo još jedno nestašno dijete na evropskom tlu - Španiju. Španija bi trebalo da uradi jedan bitan domaći zadatak – da, pored drugih ekonomskih reformi, deregulira aposolutno neelastično tržište rada.“

Centralna banka Sjedinjenih Država, ili Federalne rezerve kako uobičajeno nazivaju tu banku, držaće i dalje, moguće čak sve do kraja godine, primarnu kamatnu stopu na najnižem nivou u američkoj povijesti. I to unatoč stalnom, stabilnom, poboljšanju ekonomskih okolnosti i u Americi i širom svijeta. Što se Sjedinjenih Država tiče, argument više za tvrdnju o stabiliziranju ekonomskog oporavka je stalan rast svih najvažnijih indeksa vrijednosti na njujorškoj berzi. Primjera radi indeks Dow Jones porastao je jučer za 218 poena i sada je povisoko iznad 13.000. Tako visoko nije bio od 2008. godine.

Ipak, razloga za oprez i brigu ima.

Mada cijene benzina u Sjedinjenim Državama rastu, to za sada ne zabrinjava Amerikance. U februaru su potrošili više nego u bilo kojem od pet prethodnih mjeseci.

Analitičarka Sussanne O'Halloran ističe:

„To je dobar znak našeg ekonomskog oporavka. Potrošači se ne plaše potrošiti. I u januaru ta potrošnja je bila povisoka.“

Ovogodišnje povećano zapošljavanje u Americi i dogovorena druga tranša otkupa grčkog duga takođe su elementi porasta povjerenja u ekonomsku stabilnost.

Ipak, investitori zaziru, kako kaže njemački tržišni analitičar Robert Halver, od slijedeće potencijalne brige u zoni eura:

„Imamo još jedno nestašno dijete na evropskom tlu - Španiju. Španija bi trebalo da uradi jedan bitan domaći zadatak – da, pored drugih ekonomskih reformi, deregulira aposolutno neelastično tržište rada.“

Uz to, Španija nije prošle godine ostvarila predviđeno smanjenje deficita. Vjerojatno neće ni ove godine. Ali sa ekonomijom četiri puta snažnijom od grčke, stručnjaci cijene da se španski budžetski deficit neće morati otkupljivati.

Za dvije najveće svjetske ekonomije - američku i kinesku - možda je na pomolu novi trgovinski rat. Amerika se pridružila Evropskoj uniji i Japanu u tvrdnjama da Kina neopravdano ograničava izvoz rijektih minerala, ključnih za proizvodnju elektronskih proizvoda.

„Otvorićemo to pitanje, ako treba, i pred Svjetskom trgovinskom organizacijom. Insistiraćemo svaki dan na tome da našim radnicima i našim kompanijama osiguramo pošten položaj u svjetskoj ekonomiji“ - istakao je američki predsjednik Barack Obama.

U međuvremenu, Peking nastoji zaustaviti neke od nepovoljnih ekonomskih kretanja. Sadašnji kineski trgovinski deficit, najveći u posljednjih deset godina, prisilio je Centralnu banku Kine da omekša monetarnu politiku i dozvoli rast valute. Iako je vrijednost juana u odnosu na dolar porasla za 30 procenata, Sjedinjene Države smatraju da Kina i dalje drži juan podcijenjenim kako bi njeni proizvodi na svjetskom tržištu imali bolju prođu i konkurentsku prednost.

XS
SM
MD
LG