Linkovi

Brazil 2014: U kuhinjama restorana dvostruko više kuhara


U danu kada su Sjedinjene Države pobijedile Ganu u jednom od restorana lanca Buffalo Wild Wings u New Yorku gostima-navijačima servirano preko 5000 pilećih krila.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu ušlo je u fazu u kojoj pobjednik ide dalje. Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država sutra, nakon utakmice sa najboljim nogometašima Belgije, ostaje i dalje, ili se vraća kući. Ta će utakmica, kao i prethodne koje su odigrali Amerikanci, biti prilika i povod da restorani i barovi širom Sjedinjenih Država budu dupke puni navijača koji će uz piće i iće navijati. Isto se dešavalo, dešava se i dešavaće se do finalne utakmice koja će se igrati 13. jula, i u mnogim drugim dijelovima svijeta.

Sa 32 dvije reprezentacije koje su se kvalificirale, i mjesec dana od prve do posljednje utakmice, svjetsko nogometno prvenstvo je vremenski najduži vrhunski sportski događaj. Zadovoljstvo, ili razočarenje, ovisno od toga u čiji je gol ušla lopta, iskazuje se se podjednako bučno i u Brazilu kao i ovdje u Washingtonu, ili New Yorku, ili na zapadnoj obali.... naravno kada je riječ o Amerikancima, ali i navijačima u bilo kojem dijelu svijeta.

U jednom baru na Dupont Circle-u, u centru Washingtona, u vrijeme utakmice Njemačka-Sjedinjene Države, u sred radnog dana, kako kaže menadžer John Gliatis gostiju -gledatelja nikad nije bilo više. U kuhinji dvostruko više kuhara, u baru trotruko više konobara.

"Mnogo, zaista mnogo pića i jela... Naši nogometaši igraju dobro, a navijači naručuju....“ govori John Gliatis.

U New Yorku slično. U jednom od restorana lanca Buffalo Wild Wings na Times Squaru u vrijeme utakmica trostruko više gostiju. Menadžerica Jackie Alberici kaže da je u danu kada su Sjedinjene Države pobijedile Ganu servirano preko pet hiljada pilećih krila i dodaje:

"Sve u svemu, narudžbe i pića i jela su mnogo brojnije. To povećanje je, ovisno od toga ko igra, od 20 d0 30 odsto.“

Utakmice grupne faze svjetskog prvenstva igrane su, po istočno-američkom vremenu u podne i popodne, u radno vrijeme. Za navijače, za sve one koji vole najvažnjiju sporednu stvar na svijetu, to nije bila prepreka. Na piatnje reportera da li je morala biti na poslu jedna navijačica odgovara:

"Da.... a ovo ovdje su moje radne kolege... Sjajno nam je."

Vlasnici i menadžeri restorana iskoristili su društvene mreže i sve druge on-line mogućnosti da reklamiraju specijalitete osmišljene specijalno za dane u kojima se igraju utakmice. Naravno, ne samo u Sjedinjenim Državama, nego i na svih svih šest kontinenata. Procjenjuje se da će na reklamiranje gledanja utakmica u restoranima, kafićima, barovima, pabovima... i na reklamiranje hrane i pića koje gosti-navijači mogu naručiti biti potrošeno preko milijardu i po dolara. I sasvim je izvjesno da će se to reklamiranje višestruko isplatiti.

Brazil 2014: U kuhinjama restorana dvostruko više kuhara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG