Linkovi

Ecocradle - novi ekološki pakirni materijal


Ecocradle - novi ekološki pakirni materijal
Ecocradle - novi ekološki pakirni materijal

Firma Steelcase, jedan od glavnih svjetskih proizvođača uredskog namještaja, nedavno se preorijentirala sa stiropora na pakirni materijal Ecocradle

Kad u današnje vrijeme kupite neki artikl, u kutiji često dobijete i više nego što ste očekivali. Ambalaža je, naime, često puna kartona, plastike ili stiropora u koji je roba upakirana. Međutim, uskoro će se na tržištu pojaviti novi proizvod koji će se - kad se izvadi iz kutije - reciklirati.

Stiropor, koji se koristi kao zaštita pri slanju pošiljki, odmah završi u smeću. Međutim nakon toga, stiropor može na otpadu preživjeti tisuće godina! Sada međutim postoji alternativa: nova vrsta pakirnog materijala koji se reapsorbira u prirodu. Tvrtka Ecovative Design proizvodi Ecocradle, prirodnu alternativu pakirnom materijalu. Ona ima tvornice za preradu poljoprivrednog otpada u nizu američkih regija. Direktor firme Eben Bayer objašnjava od čega se pravi ta zamjena za stiropor: "Ako živite na jugu Sjedinjenih Država, tu su rižine ljuskice. A u saveznoj državi New York, gdje nam je sjedište, rabimo ljuske od heljde".

Tako poljoprivredni otpad postaje industrijska ambalaža koja se, kao materijal, veže korijenjem gljiva: "Mi zapravo uzgajamo gljive, odnosno njihovo korijenje, ili micelij, na toj masi. Micelij djeluje poput ljepila. Dakle, uzmemo ljuskice sjemenja, navlažimo ih, prokuhamo i stavimo u kalup, zatim dodamo kašastu tekućinu od gljivičnog korijenja. A onda, za pet dana u mračnoj prostoriji, oni se spoje i postanu dio pakirnog materijala".

Firma Steelcase, jedan od glavnih svjetskih proizvođača uredskog namještaja, nedavno se preorijentirala sa stiropora na pakirni materijal Ecocradle. Dennis Carlson iz firme Steelcase, kaže da mu se jako sviđa ovaj zamjenski materijal i zbog toga što ima sličnu cijenu kao stiropor. Njegova se kompanija odlučila za Ecocradle jer želi smanjiti zagađenje okoliša te postati održivija. Dennis Carlson kaže da su već dobili neke pozitivne povratne informacije: "Kupci ovu promjenu smatraju zanimljivom i žele znati više o novom proizvodu. Posebno im se svidjelo što se, za razliku od stiropora, Ecocradle biološki raspada u roku od 30 do 45 dana. Sviđa im se I to što ga mogu baciti u smeće, ali mogu ga i jednostavno ostaviti u vrtu".

Ecovative Design planira zamijeniti plastiku i na drugim tržištima. Direktor tvrtke, Eben Bayer, kaže da trenutno razvijaju proizvod pod nazivom Greensulate, koji bi bio ekološka alternativa izolaciji od stiropora ili fiberglasa: "Ne bavimo se samo proizvodnjom pakirnih materijala. Mi ovo dugoročno vidimo kao održivu alternativu plastici u skoro svakoj vrsti primjene gdje plastika nema smisla, odnosno gdje je bacate. Dakle, naša vizija ne podrazumijeva samo preinaku tržišta pakirnog materijala, niti samo građevinskog materijala. Želimo postati jedna od vodećih tvrtki u proizvodnji održivih materijala u ovom stoljeću".

U tom procesu, kaže Eben Bayer, njegova se kompanija nada da će motivirati i druge da posluju tako što će cijeniti zdravlje planeta - barem onoliko koliko i zdravu zaradu.

XS
SM
MD
LG