Linkovi

Ekološke koze kod američkog kongresa - novi način zaštite okoline


Koze su tu kako bi popasle veliko rastinje koje zaklanja pogled na rijeku Anacostia na jednoj strani istorijskog kongresnog groblja.

Dok se članovi američkog kongresa ovog mjeseca odmaraju, rad se ipak nastavlja oko zgrade Capitola. Ali njega ne obavljaju kongresni suradnici. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Rosanne Skrible, stado koza je dovedeno na istorijsko kongresno groblje kako bi riješile jedan problem koji se tiče zaštite okoline.

Koze su došle da pasu. I nisu gubile vrijeme, kaže Brian Knox, vlasnik kompanije Eco goats, odnosno Ekološke koze.

One će pasti do ponoći, onda ustati I jesti u 3 sata ujutro, I poješće još nešto, kaže Brian Knox.

Istorijsko kongresno groblje datira još od 1807 godine. Iako nije zvanično povezano sa kongresom, na njemu je sahranjeno oko 200 kongresmena I članova njihove obitelji, zatim direktor FBI Edgar Hoover, kompozitor John Sousa, čak I cirkuski izvođač kojeg je ubio tigar. Koze su tu kako bi popasle veliko rastinje koje zaklanja pogled na rijeku Anacostia na jednoj strani parcele, kaže Paul Williams, predsjednik Udruženja za očuvanje istorijskog kongresnog groblja.

Doveli smo koze jer imamo problem sa pretjeranim rastinjem u šumskom dijelu, ne u dijelu u kojem su grobovi. Ali to rastinje ubija velika zrela stabla, koja onda usljed toga padaju na istorijske nadgrobne spomenike, objašnjava Paul Williams.

On dodaje da koze predstavljaju alternativu koja ne šteti okolini, u poređenju sa uklanjanjem rastinja ručnim rezanjem, hemikalijama ili teškom opremom. Brian Knox ima 60 koza.

Savršeno mjesto gdje možete dovesti koze je ono na kojem nemate šta sačuvati, jer one ne prave razliku, ja ih zovem sredstvima za ubijanje bilja na četiri noge.

Koze su ograničene unutar električne I metalne ograde kako ne bi zalazile na samo groblje na kojem je uredno ošišana trava. Paul Williams kaže da, iako koze agresivno pasu svu vegetaciju, one također privlače I posjetitelje.

One privlače ljude, I mi ih koristimo kao program obrazovanja kako bi ljude privukli na ovo izuzetno groblje, kaže gospodin Williams.

Holly Howe živi u blizini I došla je tu sa svoja tri sina kako bi gledali koze kako pasu. Brian Knox očekuje da će njegove koze očistiti gotovo hektar zemljišta za oko sedmicu dana. Do trenutka kada se članovi kongresa vrate na posao, koze će već otići na drugo radno mjesto.
Ekološke koze oko američkog kongresa-novi način zaštite okoline
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
XS
SM
MD
LG