Linkovi

Raste broj žrtava ebole


Broj žrtava ebole u zapadnoj Africi se za samo četiri dana povećao za 200, na 2296.

Prema novim podacima Svetske zdravstvene organizacije, u zapadnoafričkim zemljama je do sada zabeleženo ukupno 4300 slučajeva zaraze tim smrtonosnim virusom.

Nešto manje od polovine ukupnog broja zaraženih i preminulih je iz Liberije gde se, kako je juče saopštila SZO, epidemija brzo širi, te se u naredne tri nedelje očekuju hiljade novih pacijenata. Ta organizacija upozorava i na širenje bolesti u Gvineji i Sijera Leoneu. U međuvremenu, treći Amerikanac koji se u zapadnoj Africi zarazio virusom ebole vratio se u Sjedinjene Države na lečenje.

Pacijent, čiji identit još nije objavljen, sleteo je danas u Atlantu i zatim je odveden u bolnicu univerziteta Emori u kojoj su prošlog meseca uspešno izlečena dva humanitarna radnika koja su zaražena u Liberiji. Četvrti oboleli Amerikanac leči su u Nebraski.

Sjedinjene Države danas su najavile novu pomoć za borbu protiv ebole. Američka Agencija za međunarodni razvoj saopštila će da će izdvojiti 10 miliona dolara za transport i opremanje tima Afričke unije od oko 100 zdravstvenih radnika, koji će biti raspoređeni u pogođenom regionu.

XS
SM
MD
LG