Linkovi

Potres jačine 5,8 stupnjeva protresao cijelu američku istočnu obalu


Washington, DC, 23. rujna 2011. oko 14 sati po lokalnom vremenu
Washington, DC, 23. rujna 2011. oko 14 sati po lokalnom vremenu

Zbog evakuacije sinoćnja emisija Glasa Amerike na hrvatskom jeziku nije emitirana, po prvi put otkako je uspostavljen program 1992.

Potres čija snage 5,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je jučer malo m,prije 14 saati po lokalnom vremenu područje u blizini američkog glavnog grada Washingtona, protresavši cijelu istočnu obalu Sjedinjenih Država. Epicentar je bio u mjestu Mineral u saveznoj državi Virginiji, 135 kilometara jugozapadno od glavnog američkog grada, ali se podrhtavanje tla osjetilo čak i u Torontu u Kanadi. U New Yorku su se tresli neboderi, a evakuirane su sudnica i Gradska vijećnica i mnoge druge zgrade, dok su radovi na lokaciji Svjetskog trgovinskog centra nakratko prekinuti.

Riječ je o najsnažnijem potresu u Virginiji od 1897. godine. Vlasti su evakuirale zgradu Capitola, središte Ministarstva obrane Pentagon i druge savezne zgrade, uključujući i sjedište Glas Amerike. To je i razlog zašto večernja emisija Glasa Amerike na hrvatskom jeziku nije emitirana, po prvi put otkako je uspostavljen program na hrvatskom jeziku 1992. godine.

Inače u glavnom američkom gradu zatvoreni su do kraja dana svi glavni muzeji. S washingtonske nacionalne katedrale srušila su se tri tornja, međutim, nema podataka o povrijeđenima. Potres se osjetio i u Bostonu i na obližnjem otoku Martha's Vineyard u Massachusettsu, gdje se na predsjednik Obama nalazi na odmoru s obitelji.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u Pittsburghu, u Pennsylvaniji, pa čak i u Atlanti, u Georgiji. Transportni sustavi u New Yorku i drugim gradovima nastavili su s radom nakon prekida. Dužnosnici savezne vlade su priopćili da su dva nuklearna reaktora u okrugu Louisa, u Virginiji, automatski isključena. Stručnjaci ispituju situaciju na tim lokacijama.

XS
SM
MD
LG