Linkovi

Američki potrošači troše više nego ikada na internet kupovinu


 Stručnjaci za trgovinu kažu da će se taj trend vjerovatno proširiti i na druge zemlje
Stručnjaci za trgovinu kažu da će se taj trend vjerovatno proširiti i na druge zemlje

57% Amerikanaca je kupilo barem jedan proizvod putem interneta

Američki potrošači troše više nego ikada na internet kupovinu, a stručnjaci za trgovinu kažu da će se taj trend vjerovatno proširiti i na druge zemlje. Internet prodaja danas čini čak jednu desetinu ukupne prodaje, što primorava tradicionalne prodavnice da potraže nove načine privlačenja mušterija.

Lynne Shaner se koristi internetom kako bi kupila sve što joj je potrebno za vjenčanje, kao i božićne poklone za muža i kćerku. Osim hrane, ona odrađuje 90% svoje kupovine na kompjuteru, sjedeći u svom stanu u Washingtonu.

Izborom stvari na internetu, i njihovom dostavom direktno na kućna vrata, eliminiram svaku potrebu za vožnjom, izbjegavam gužvu, a obično imam i bolji izbor, kaže ona.

I ona nije sama. Analitičari kažu da je kupovina putem interneta dostigla rekordan broj u novembru i decembru. 57% Amerikanaca je kupilo barem jedan proizvod putem interneta. Tradicionalni prodavci su zabrinuti da će sve veća internet prodaja smanjiti njihov dio tržišta. Profesor marketinga na univerzitetu Cornell Ed McLaughlin kaže da postoji razlog za brigu.

Sve što se može prebaciti na internet će se i desiti, pitanje je samo vremena, kaže profesor McLaughlin.

On dodaje da tradicionalne prodavnice mogu zadržati mušterije ponudom stvari kao što je odjeća, koje kupci vjerovatno prvo žele vidjeti i probati, kao i predmeta koji se teško mogu poslati poštom. On kaže da takve prodavnice također zadovoljavaju mušterije ponudom usluga za popravak kompjutera i elektronike. A neke tradicionalne prodavnice također nude i iskustvo druženja u kojem neki kupci uživaju.

U samom procesu donošenja odluke o kupovini još uvijek ima dosta emocija. Često želite biti potpuno sigurno da je to ono što hoćete kupiti prije nego platite, a to iskustvo ne možete uvijek imati na internetu, kaže Bill Martin, osnivač ShopperTrak-a.

Tradicionalne prodavnice također mogu isporučiti robu brže nego internet prodavci, kaže Bill Martin. A mudri prodavci se koriste prodavnicama kako bi kupce usmjerili na svoje internet stranice, i koriste se internet stranicama kako bi podstakli kupce da posjete njihove prodavnice. I dok internet prodaja zabrinjava neke prodavce, ona predstavlja ogromno povećanje usluga za poštanske kompanije FedEx i UPS. Menadžerica UPS-a Dana Kline kaže da internet kupovina znači da njena kompanija u ovo doba godine ima više posla nego obično.

Očekujemo 28 miliona isporuka 20 decembra, što je za oko milion više u odnosu na prošlu godinu, kaže ona.

UPS ima toliko posla, da upošljava 55 hiljada privremenih radnika tokom praznične sezone. Paketi stižu direktno na kućne adrese, među njima i za Lynn Shaner. Stručnjaci kažu da dok sve veći broj ljudi ima pristup internetu i pametne telefone, to će se i internet trgovina vjerovatno povećavati ne samo u Sjedinjenim državama, nego i u drugim zemljama.


Američki potrošači troše više nego ikada na internet kupovinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
XS
SM
MD
LG