Linkovi

Uzrok zaraze bakterijom E Coli još uvijek neutvrdjen


Nakon španskih krastavaca, kao izvor zaraze eliminirane su i klice graha s jedne farme organske hrane u Njemačkoj
Nakon španskih krastavaca, kao izvor zaraze eliminirane su i klice graha s jedne farme organske hrane u Njemačkoj

Nakon što je utvrdjeno da se zaraza nije proširila putem krastavaca iz Španjolske, a ni putem klica graha s farme u Njemačkoj, naučnici nastavljaju užurbano traganje izvora

Njemački zvaničnici javljaju da početni testovi pokazuju da klice graha sa farme organske hrane na sjeveru zemlje nisu uzročnik zaraze bakterijom E Coli od koje su do sada 22 osobe umrle, a 2200 inficirano. Ministarstvo za poljoprivredu Donje Saksonije je danas saopćilo da su 23 od 40 uzoraka uzetih na toj farmi, na testovima na bakteriju bili negativni. Osim žene koja je preminula u Švedskoj nakon boravka u Njemačkoj, sve ostale žrtve su unutar njemačkih granica. Nadležni za zdravlje kažu i da je većina inficiranih u Njemačkoj. Jedanaest evropskih zemalja i Sjedinjene Države su prijavile 90 zaraženih osoba, od kojih su gotovo sve nedavno bile na sjeveru Njemačke. Ministri poljoprivrede država Evropske unije sutra treba u Luksemburgu da razmotre krizu i njene ekonomske posljedice, koje obuhvataju i rusku zabranu uvoza svih vrsta povrća iz Evropske unije. Ministri na vanrednom sastankuće razmotriti i mogućnost isplate nadoknade farmerima koji su pogođeni izbijanjem zaraze. Njemački zvaničnici su u početku smatrali da izvor zaraze predstavljaju zelena salata, paradajz i krastavci iz Španije, što se pokazalo netačnim. Ovo je najsmrtonosnija zaraza povezana sa bakterijom tipa Eserihija Coli i, po svemu sudeći, druga ili treća najveća po broju oboljelih. Naučnici kažu da je reč o do sada nepoznatoj genetskoj kombinaciji dvije različite vrste bakterije.


Naučnici širom svijeta nastoje sakupiti informacije o rijetkoj vrsti e-coli bakterije, jer se ona pokazala veoma smrtonosnom. Pia Ahrenkilde Hansen iz Evropske komisije objašnjava:

Još uvijek sakupljamo činjenice o zarazi, pokušavamo otkriti izvor i naravno eliminirati bakteriju iz lanca hrane.

U Njemačkoj, zdravstveni zvaničnici su upozorili ljude da izbjegavaju konzumiranje svježe salate, paradajza i krastavaca, zbog sumnje da bi ono mogli biti zaraženi e-coli bakterijom. Doktor Frank Esper je stručnjak za zarazne bolesti na univerzitetskoj bolnici u Clevelandu.

Ono što se trenutno dešava u Njemačkoj je da imate veoma štetnu vrstu e-coli bakterije koja proizvodi viro toksin. Ta bakterije naime proizvodi toksin koji ulazi u krvotok, i u nekim ekstremnim slučajevima zaustavlja rad bubrega, kaže doktor Esper.

Većina vrsta e-coli bakterija nije štetna i živi u crijevima ljudi i životinja. Ali neke vrste mogu izazvati jake bolove u abdomenu i krv u stolici. Ova osobita vrsta koja se pojavila može putovati kroz krvotok i napasti bubrege ili uzrokovati moždani udar. Svjetska zdravstvena organizacija poziva ljude koji vjeruju da su zaraženi da brzo zatraže medicinsku pomoć, i upozorava da se ne koriste antibiotici ili drugi lijekovi. Doktor Thomas Tallman iz klinike u Clevelandu kaže da je teško utvrditi da li je pacijent zaražen smrtonosnim oblikom e-coli bakterije ili ima benignu infekciju.

Ono o čemu morate biti osobito pažljivi se odnosi na agresivan tretman sa antibioticima, upozorava doktor Tallman.

Studije naime pokazuju da liječenje ovakvih infekcija sa antibioticima obično može povećati šanse za prestanak rada bubrega. Doktor Tallman kaže da je najbolje poduzeti mjere opreza, a to znači prati ruke, dobro prati voće i povrće, kao i sve ono sa čim pripremate hranu.


XS
SM
MD
LG