Linkovi

Američko ulaganje za transparentniji budžet Federacije BiH


E-budžet, USAID
E-budžet, USAID

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack i ministrica financija Federacije BiH (FBiH) Jelka Miličević predstavile su danas u Sarajevu softver za elektronsko upravljanje budžetom, E-budžet.

Riječ je o USAID-ovom projektu elektronskog praćenja i izrade budžeta u koji je uloženo oko 700 hiljada konvertibilnih maraka (KM), a kojim bi se omogućila veća transparentnost, ali i lakše praćenje priliva i protoka budžetskih sredstava.

Aplikacijom E-budžet standardiziran je proračunski proces, ali i značajno smanjena mogućnost grešaka.

Sistemom su također omogućene u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja proračuna.

Kroz sistem će biti povezano svih deset kantona u federaciji, čime će planiranje budžeta biti značajno olakšano.

Ministrica finansija FBIH, Jelka Miličević kaže da ovaj sistem uobičajen u razvijenim zemljama, ali da tek dolazi do izražaja tranzicijskim zemljama kao što je BiH.

Jelka Miličević: Prilika za poreske obveznike da imaju uvid u proračune
Jelka Miličević: Prilika za poreske obveznike da imaju uvid u proračune

Mislim da sada možemo proračunsku politiku mnogo lakše, transparentnije i odgovornije planirati i provoditi. Ovo je prilika i za porezne obveznike da imaju uvida u proračune, a isto tako i za nevladine organizacije da im se omogući pristup kako bi mogli biti odgovorni kritičari proračuna svake vlade, pa i ove“, istakla je Miličević.

Ministrica se zahvalila podršci vlade SAD-a kazavši da je ovo potvrda dobrog partnerstva dvije zemlje.

„Ovo je na određeni način opredjeljenje SAD-a da pruže punu potporu na provedbi aktivnosti iz reformske agende, a koje su vezane za jačanje financijske stabilnosti i fiskalne održivosti“ rekla je Miličević.

Američka ambasadorica u BiH, Maureen Cormack rekla je će njena zemlja, kao što je to slučaj sa projektom E-budžet, nastaviti pružati podršku BiH, posebno u oblasti borbe protiv korupcije.

Maureen Cormack: Ovakvim projektom povećava se transparentnost pri raspodjeli budžetskih sredstva
Maureen Cormack: Ovakvim projektom povećava se transparentnost pri raspodjeli budžetskih sredstva

To namjerevamo uraditi prvenstveno kroz dvije stvari, a to je povećavanje stepena transparentnosti i smanjenje nivoa diskrecije, odnosno mogućnosti prava pojedinaca i zvaničnika da utiču na raspodjelu sredstava i budžeta. Ovo je izborna godina i ja se nadam da će građani BiH izaći na izbore i odabrati one zvaničnike koji će im pomoći da unaprijedimo stanje u zemlji, da se smanji korupcija i naravno da se poboljša upravljanje javnim sredstvima, upravo posredstvom projekata kakav je ovaj“, poručila je Cormack.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG