Linkovi

U Washingtonu - spomenik još jednom predsjedniku


Eisenhower je bio popularan, ali nisu svi oduševljeni dizajnom za njegov spomenik

Washington je pun spomenika u čast američkih predsjednika za koje se općenito smatra da su dali značajne doprinose Americi i svijetu. Među njima spomenici su Georgeu Washingtonu, Thomasu Jeffersonu, Abrahamu Lincolnu; njima je u novije vrijeme pridodan i onaj Franklinu Delanu Rooseveltu.

Tijekom zadnjih nekoliko godina, ostvaruju se i planovi za spomenik 34. predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, republikancu Dwightu Davidu Eisenhoweru. Ike, kako su ga zvali prijatelji, a onda i cijela zemlja, služio je u razdoblju od 1953. do 1961. godine. Uživao je izvanrednu popularnost, zahvaljujući činjenici da je predvodio savezničkim snagama i izvojevao pobjedu nad Njemačkom, u Drugom svjetskom ratu.

Eisenhoweru je ne tako davno – 2002. godine - ukazana čast kad je impozantna vladina zgrada Old Executive Office Building, tik kraj Bijele kuće, dobila njegovo ime. Ali skupina Ikeovih pristaša angažirala se na tome da i on dobije svoj spomenik u glavnom gradu i imenovana je komisija kojoj je dano u zadaću da taj projekt realizira.

Odabrana je lokacija – na Independence Avenue, nedaleko zgrade Kapitola i praktički odmah do zgrade Glasa Amerike. Komisija je također odobrila projekt modernističkog arhitekta Franka Gehryja koji naglašava Eisenhowerovu idiličnu mladost u ruralnom Kansasu.

Prizori iz rata i Ikeova predsjedništva pojavljuju se na seriji tapiserija iza, u pozadini spomenika, blizu zgrade Ministarstva obrazovanja.

Neki kritičari arhitekture, a i neki Ikeovi potomci, nisu zadovoljni dizajnom. Žele zaustaviti napredovanje i time usporiti dovršenje spomenika, planirano za 2015. godinu. U pismu komisiji, rođaci tvrde da dizajn nije adekvatan odraz Eisenhowerove vojne uloge kao ni one vođe nacije. Po njima, dizajn se suviše oslanja na njegove korijene “bosonogog momka iz Kansasa.”

Smetaju ih i Gehryjeve tapisereje za koje kažu da se sasvim sigurno neće održati tijekom stoljeća, da neće moći odoljeti zubu vremena.

Cijela je raspra, jasno i glasno, doprla i do Kongresa. Za idući utorak, u zgradi Kapitola, nadomak predviđene lokacije, pred odborom Zastupničkog doma, zakazano je saslušanje na temu kontroverze koja se zahuktala oko gradnje Ikeovog spomenika.

XS
SM
MD
LG