Linkovi

Dvostruko očitavanje krvnog pritiska može spasiti mnoge živote


Dvostruko očitavanje krvnog pritiska može spasiti mnoge živote
Dvostruko očitavanje krvnog pritiska može spasiti mnoge živote

Ako se dva očitavanja tzv. gornjeg krvnog pritiska, tj. pritiska kojim srce pumpa krv u žile, razlikuju za 15 milimetara žive ili više, to bi moglo navoditi na mogućnost sužavanja arterija u nogama, smanjen dotok krvi u mozak, srčano oboljenje, i čak 70 posto povećan rizik od smrti uzrokovane srčanim ili moždanim udarom

Ljekari općenito provjeravaju krvni pritisak pacijenta tokom posjeta, medjutim, najnovija studija pokazuje da mnogi to ne rade kako treba. A čineći to pogrešno, utvrdjeno je da ljekari život pacijenta mogu dovesti u opasnost.

Kardiolog Oscar Garfein mjeri pritisak pacijenta na obje ruke. Ova je tehnika spasila život jednom od njegovih pacijenata.

"Uvidio sam da je mjerenje na jednoj ruci pokazalo vrlo, vrlo nizak pritisak, a na drugoj normalan. Tako sam došao do dijagnoze stanja koje bi potencijalno moglo biti smrtonosno za pacijenta."

Način kojim se koristi Dr. Garfein je upravo u skladu sa novom studijom koja pokazuje da različita očitavanja sa jedne u odnosu na drugu ruku mogu biti pokazatelj bolesti srca ili krvnih sudova. Ako se dva očitavanja tzv. gornjeg krvnog pritiska, tj. pritiska kojim srce pumpa krv u žile, razlikuju za 15 milimetara žive ili više, to bi moglo navoditi na mogućnost sužavanja arterija u nogama, smanjen dotok krvi u mozak, srčano oboljenje, i čak 70 posto povećan rizik od smrti uzrokovane srčanim ili moždanim udarom. Ako je oboljenje srca ili krvnog suda uhvaćeno u ranoj fazi, promjena rizičnog ponašanja ili uzimanje lijekova iz redova statina može smanjiti stopu smrtnosti, kaže kardiolog Oscar Garfein:

"Želite se pozabaviti rizičnim faktorima koji su vezani za ovakva oboljenja, kao na primjer visoki pritisak, pušenje, visoki kolesterol, i jednostavno pristupiti odmah agresivnom liječenju."

"Mnogi kardiolozi mjere pritisak na obje ruke, međutim, kod redovitih posjeta ljekarima opće prakse se to obično ne radi. Ova studija potvrdjuje da dvostruko očitavanje može upozoriti na skriveni vaskularni problem kod nekoga ko se inače doima potpuno zdravim. Studija također pokazuje i to da, bez obzira na to koliki je sistolički tj. gornji pritisak, ono što je važno jest razlika izmedju dva očitavanja:

"Za cijeli proces treba par minuta u kojih možete otkriti nešto što vrlo često može ukazati na neki vaskularni poremećaj," kaže kardiolog Oscar Garfein.

Ova je studija objavljena u britanskom medicinskom žurnalu The Lancet.

XS
SM
MD
LG