Linkovi

Dvojica Južnokorejaca špijunirali za Sjevernu Koreju


Ilustracija
Ilustracija

Dvojica Južnokorejaca, uključujući vojnog kapetana, uhapšeni su pod optužbom da su ukrali vojne tajne za osumnjičenog sjevernokorejskog agenta koji im je platio kriptovalutama, saopštila je u petak policija Seula.

Ovo je prvi slučaj u kojem su južnokorejski "civil i aktivni vojni kapetan uhvaćeni u pokušaju da pribave vojne tajne, po nalogu sjevernokorejskog agenta", navodi se u saopštenju policije.

Jedan od njih je 29-godišnji vojni kapetan koji je navodno proslijedio podatke za prijavu na Južni Korejski zajednički komandni i kontrolni sistem - ključnu internu komunikacijsku mrežu kojom upravlja vojska -osumnjičenom špijunu u Pjongjangu, saopćile su vlasti u Seulu.

Drugi, 38-godišnji biznismen koji vodi virtuelnu firmu za upravljanje imovinom, optužen je da je vojnom kapetanu dao ručni sat sa tajnom kamerom za pomoć u prikupljanju obavještajnih podataka, na zahtjev špijuna.

Biznismen je također osumnjičen da je kupio i sastavio hakerski uređaj sličan USB-u pod nazivom "Poison Tap" za pristup zajedničkom sistemu komande i kontrole, saopštila je policija u Seulu.

"Dvojica muškaraca su uhapšena pod optužbom da su prekršili zakon o nacionalnoj sigurnosti", rekao je zvaničnik Korejske nacionalne policijske agencije za AFP u petak.

Policija u Seulu saopštila je da je uhapšeni biznismen prvi put sreo špijuna iz Pjongjanga u online zajednici o kriptovalutama prije oko šest godina, a trojac je komunicirao samo putem sigurnog servisa za razmjenu poruka Telegram.

Obojica su plaćena kriptovalutama, saopštila je policija. Kapetan vojske dobio je 37.789 dolara od sjevernokorejskog agenta, dok je 38-godišnji biznismen dobio oko 600.000 dolara.

"Striktno ćemo odgovoriti na kriminalce iz sigurnosti u skladu sa zakonima i principima", navodi se u saopćenju iz Ureda tužilaštva Seula.

XS
SM
MD
LG