Linkovi

Dvoje mrtvih, hiljade bez struje poslije snažnog zemljotresa u Kaliforniji


Dejvid Vrizli u svojoj kuhinji nakon zemljotresa koji je pogodio Rio Del na severu Kalifornije
Dejvid Vrizli u svojoj kuhinji nakon zemljotresa koji je pogodio Rio Del na severu Kalifornije

Snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali potresao je sjevernu obalu Kalifornije. Dvoje ljudi je poginulo, najmanje deset je povrijeđeno, a desetine hiljada su ostale bez struje i sa oštećenim domovima.

RIO DEL - Epicentar potresa bio je na oko 350 kilometara od San Franciska, u ruralnom području okruga Humbolt.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje za okrug Humbolt. Njusom je pozvao državne službe da preduzmu potrebne mjere kako bi pružili podršku lokalnim zajednicama, navodi se u saopštenju.

Ovaj region je poznat po relativno čestim potresima, ali je ovaj poslednji izazvao više poremećaja nego inače.

Oštećena kuća u Riu Del
Oštećena kuća u Riu Del

Oko dvadesetak kuća je toliko oštećeno da su proglašene nebezbjednim za stanovanje. Najviše ih je bilo u Rio Delu, gradu od oko 3.400 stanovnika koji je pretrpio najveću štetu.

Oko 79.000 objekata širom okruga ostalo je bez struje neposredno nakon potresa, a prekinuto je privremeno i snabdijevanje vodom.

Džeki Mekintoš, čija je kuća u Rio Delu srušena do temelja, ispričala je potres praktično izbacio nju i supruga iz kreveta, i da su se sakrili ispod dok nije prestao.

„A onda, dok smo bježali iz kuće, svuda ste mogli da osjetite miris gasa“, rekla je ona.

Liz Pivi iz Rio Dela ispričala je da se i ona probudila iz sna jer je njen dom počeo da tutnji.

"I samo je nastavilo da se trese i trese, i stvari su se rušile. Televizor je pao, mikrotalasna, sve".

Okolni putevi su takođe oštećeni i najmanje četiri u okrugu Humbolt su zatvorena, a nadležni su upozorili i na opasnost od klizišta.

Materijalna šteta još nije procijenjena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG