Linkovi

Dvije žrtve napada 11. septembra identifikovane posijle 22 godine novom DNK metodom


Porodice žrtava polažu cveće na Memorijal 11. septembar u New Yorku, 11. septembra 2022. godine
Porodice žrtava polažu cveće na Memorijal 11. septembar u New Yorku, 11. septembra 2022. godine

Dvadeset dvije godine nakon terorističkog napada na Sjedinjene Američke Države (SAD) 11. septembra, novom DNK metodom identifikovani su posmrtni ostaci dvije žrtve, saopštile su američke vlasti, prenijela je agencija AFP.

Riječ je o muškarcu i ženi koji su stradali u urušuvanju zgrade Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku 11. septembra 2001. kada je pripadnik terorističke organizacije Al-Kaida srušio dva oteta civilna aviona u njujorške kule bliznakinje.

Time je ukupan broj identifikovanih žrtava sada 1.649 od ukupno 2.753 poginulih, naveli su u saopštenju gradonačelnik New Yorka Erica Adamsa i glavni medicinski isljednik New Yorka Jason Graham.

"Nadamo se da ove nove identifikacije mogu donijeti izvjesnu mjeru utjehe porodicama žrtava, a stalni napori Kancelarije glavnog medicinskog istražitelja svjedoče o nepokolebljivoj posvećenosti grada da ponovo ujedini sve žrtve Svjetskog trgovinskog centra sa njihovim najmilijima", izjavio je Adams.

Posljednje žrtve identifikovane su 2021. a još ima 1.104 neidentifikovanih.

Dvije najnovije identifikacije su omogućene korištenjem "tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije – osjetljivije i brže od konvencionalnih DNK tehnika", navodi se u saopštenju.

Godišnjica napada obilježava se svakog 11. septembra u New Yorku.

Teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu je izvršen otetim avionima. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dvije kule visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Manhattan su potpuno srušene.

SAD su 7. oktobra 2001. za organizovanje napada optužile Osamu Bin Ladena, lidera militanata Al-Kaide koji se krio u Afganistanu, i otpočele bombardovanje te zemlje.

To se pretvorilo u najduži američki rat iz koga su se SAD povukle nešto manje od dvije nedjelje prije obilježavanja 20. godišnjice napada 2021, a na vlast u toj zemlji vratili su se talibani protiv kojih su se borili.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG