Linkovi

Dvije pande na putu iz Kine u SAD u sklopu partnerstva za očuvanje prirode


Arhiv - Ulaz u Zoo vrt u San Diegu, 11. juna 2020.
Arhiv - Ulaz u Zoo vrt u San Diegu, 11. juna 2020.

Par džinovskih pandi na putu je iz Kine u SAD, gdje će se o njima brinuti u zoološkom vrtu u San Diegu u okviru tekućeg partnerstva za očuvanje vrste između dvije zemlje.

Zvaničnici Saveza za divlje životinje zoološkog vrta San Diega bili su u Kini na oproštajnoj ceremoniji povodom odlaska ogromnih pandi, Yun Chuan i Xin Bao.

Cerenomija je uključivala kulturne nastupe, video pozdrave kineskih i američkih studenata i razmjenu poklona među partnerima za zaštitu prirode, navodi se u saopštenju zoološkog vrta. Nakon ceremonije, džinovske pande su počele put ka južnoj Kaliforniji.

"Ovim oproštajem slavimo njihovo putovanje i naglašavamo saradnju između Sjedinjenih Država i Kine na vitalnim naporima za očuvanje (prirode)", rekao je Paul Baribault, predsjednik Alijanse za divlje životinje u saopštenju. "Naše dugogodišnje partnerstvo sa Kineskim udruženjem za zaštitu divljih životinja bilo je ključno u unaprjeđenju očuvanja džinovskih pandi, i radujemo se nastavku našeg zajedničkog rada kako bismo osigurali opstanak i napredovanje ove kultne vrste."

Moglo bi proći nekoliko nedjelja prije nego što će džinovske pande biti dostupne posjetiocima u San Diegu, rekli su zvaničnici.

Jun Chuan, mužjak blage naravi koji ima skoro pet godina, ima veze sa Kalifornijom, saopštio je ranije savez za divlje životinje. Njegova majka Zhen Zhen rođena je u zoološkom vrtu u San Diegu 2007. godine od roditelja Bai Yun i Gao Gao.

Arhiv - Ženka džinovske pande rođena u Japanu, 12. juna 2017. slavi rođendan u kineskoj pokrajini Sichuan.
Arhiv - Ženka džinovske pande rođena u Japanu, 12. juna 2017. slavi rođendan u kineskoj pokrajini Sichuan.

Xin Bao je skoro četvorogodišnja ženka opisana kao "nježna i duhovita introvertna sa slatkim okruglim licem i velikim ušima" .

Savez divljih životinja u zoološkom vrtu San Diega ima skoro 30-godišnje partnerstvo sa vodećim institucijama za zaštitu prirode u Kini koje su fokusirane na zaštitu i oporavak džinovskih pandi i bambusovih šuma od kojih zavise.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG