Linkovi

Dvije osobe poginule u ruskom granatiranju Hersona


Pogled na štetu na Trgu Svobodi nakon što je ruska raketna paljba navodno pogodila znamenitu zgradu regionalne državne administracije u Hersonu, 14. decembar 2022.
Pogled na štetu na Trgu Svobodi nakon što je ruska raketna paljba navodno pogodila znamenitu zgradu regionalne državne administracije u Hersonu, 14. decembar 2022.

Ukrajina je saopštila da su u četvrtak u gradu Hersonu na jugu Rusije poginule dvije osobe u ruskom granatiranju, dok su zvaničnici koje postavila Rusija izvijestili o ukrajinskim napadima u gradu Donjecku na istoku zemlje.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je na Telegramu da su ruski udari pogodili zgradu regionalne administracije u Hersonu.

U Donjecku, gradonačelnik kojeg je imenovala Rusija Aleksej Kulemzin, rekao je da je granatiranje preko noći predstavljalo neke od najvećih tamošnjih napada posljednjih godina.

Također u četvrtak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da američki plan da odobri slanje raketnih odbrambenih sistema Patriot Ukrajini predstavlja "provokaciju".

Zakharova je rekla da bi Sjedinjene Države trebale "izvući prave zaključke" iz ruskih upozorenja da je oprema koju isporučuju SAD legitimna meta ruskih napada.

Američki zvaničnici rekli su u utorak da su spremni da odobre slanje sistema Patriot u Ukrajinu, najnaprednijeg raketnog sistema zemlja-vazduh koji bi Zapad pružio vladi u Kijevu tokom 10-mjesečnog rata Rusije protiv Ukrajine.

Neke informacije u izvještaju potiču od AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG