Linkovi

Dvije milijarde dolara američke pomoći Ukrajini i Evropi


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u četvrtak u neplaniranu posjetu Kijevu pošto je Bidenova administracija najavila veliku novu vojnu pomoć u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara Ukrajini i drugim evropskim zemljama kojima prijeti Rusija.

Na sastancima sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, Blinken je rekao da je Bidenova administracija obavijestila Kongres o svojoj namjeri da obezbijedi 2 milijarde dolara dugoročnog stranog vojnog finansiranja Ukrajini i 18 njenih susjeda, uključujući članice NATO-a i regionalne bezbjednosne partnere, koji su u „najvećoj potencijalnoj u opasnosti od buduće ruske agresije”.

Oko milijardu dolara od tog iznosa će otići Ukrajini, a ostatak će biti podijeljen između Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Gruzije, Grčke, Kosova, Letonije, Litvanije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, saopćio je State Department.

To će pomoći tim zemljama da se „odbrane od novih prijetnji njihovom suverenitetu i teritorijalnom integritetu” kroz jačanje njihove vojne integracije sa NATO-om i suprotstavljanje „ruskom utjecaju i agresiji”, navodi se u saopćenju.

„Ova pomoć još jednom pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost budućnosti Ukrajine kao demokratske, suverene i nezavisne države, kao i sigurnosti saveznika i partnera širom regiona", navodi State Department.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG