Linkovi

Dvije doze Pfizera slabije štite od Omikrona, akcenat na važnosti treće doze


 Syringes with needles are seen in front of a displayed stock graph and words "Omicron SARS-CoV-2" in this illustration taken, November 27, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Syringes with needles are seen in front of a displayed stock graph and words "Omicron SARS-CoV-2" in this illustration taken, November 27, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Jedna još neobjavljena studija sugeriše da Omikron varijanta SARS-CoV-2 ima sposobnost opsežnog, ali nepotpunog bijega od zaštite nakon Pfizer-BioNTech vakcine.

Potvrđuju se očekivane sumnje da vakcine slabije štite od nove varijante virusa. Rani podaci upućuju na to da bi dvije doze Pfizer vakcine mogle ponuditi manju zaštitu od varijante koronavirusa Omikron u odnosu na zaštitu koje su nudile protiv drugih varijanti i sojeva. Laboratorijski eksperimenti pokazali su da bi treća doza doza mogla obnoviti zaštitu od Omikrona, navode Pfizer i BioNtech u saopštenju za javnost koje nije recenzirano. Još uvijek nema podataka koliku zaštitu pružaju druge vakcine protiv COVID-19 od Omikrona.

Preprint studija što znači da još nije recenzirana i objavljena, a koju su proveli virolog Alex Sigal i njegov tim s Afričkog instituta za zdravstvena istraživanja u Južnoj Africi. otkrila je pad neutralizirajućih antitijela protiv virusa na Omikron varijantu u uzorcima seruma ljudi koji su primili dvije doze vakcine. Radi se o 40X slabijoj neutralizaciji kod vakcinisanih s dvije doze Pfizera.

S obzirom da nova varijanta ima veliki broj mutacija, stručnjaci su od trenutka kada je objavljena njena detekcija spekulisali da bi zaštita od vakcina na nju mogla biti slabija i da to treba očekivati.

Dvije druge studije objavljene nedavno imale su slične rezultate. „Pozitivna poruka je da se postojeći alati zapravo mogu nositi s tim", kaže Sigal.

„Ova nova studija nudi jasnu poruku o osjetljivosti na Omikron, sličnu Delti, ali još više: oni koji nisu vakcinisani, ili čak jesu s 2 doze, vjerojatno će biti vrlo osjetljivi na infekciju“ izjavio je za Science Media Centre imunolog Prof Daniel Altmann s Imperial College London. Imunitet je izgleda nešto bolji kod onih koji su i preboljeli i primili vakcinu.

„Čak i uz pad od 41 puta oni koji su i preboljeli i primili 2 doze vakcine, nalaze se u sigurnoj zoni, pa možemo razumno pretpostaviti da ovo vrijedi i za one koji prime tri doze. Dakle, to je još jači argument za što šire i brže primanje booster doze“, dodaje Altmann.

Stručnjaci naglašavaju da Omikron jeste nakupio dosta mutacija, ali još uvijek se veže za ACE2 receptore ćelija, odnosno nije toliko promijenjen da bi iskoristio još neko mjesto za ulazak u naše ćelije.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG