Linkovi

Dva tjedna prije roka, Irak napustila i posljednja američka borbena postrojba


Od početka vojne misije u Iraku, u proljeće 2003., poginulo je 4400 američkih vojnika

Pripadnici 4. Brigade Stryker sinoć su stigli u Kuvajt. Vojnik Steven Bearor nam je rekao: “Najbolje u vezi s dolaskom u Kuvajt? Broj jedan – nitko više neće biti ranjen. Broj dva: Idem kući!”

Američke vojne snage čvrsto se drže plana o smanjenju kontingenta na 50 tisuća do 31. kolovoza, kada se sedam i pol godišnja američka vojna misija, koju je pokrenuo bivši predsjednik George W. Bush, službeno završava. U Iraku će od 1. rujna ostati samo američki vojnici zaduženi za obuku iračke vojske.

Većina američkih vojnih postrojbi u zadnjih je godinu dana koncentrirana na obuku i pomoć iračkim vojnim snagama i policiji, a dobar dio američke vojne opreme, kao i većina vojnika koji napuštaju ili će napustiti Irak, premjestit će se u Afganistan.

Od početka američke vojne misije u Iraku, u proljeće 2003., poginulo je 4400 američkih vojnika.

Nasilje u zemlji znatno je smanjeno od vrhunca vjerskih i etničkih sukoba 2006. i 2007, kada je u Iraku bilo stacionirano najviše američkih vojnika od početka misije – 170 tisuća.

Predsjednik Barack Obama američkim je biračima obećao da će borbeni angažman u Iraku biti prekinut do 31. kolovoza, prije potpunog povlačenja Amerikanaca iz te zemlje - do kraja 2011. - te da 1. siječnja 2012. u toj zemlji više neće biti nijednog američkog vojnika.

Skeptici sumnjaju da će do tada Irak imati učinkovite obrambene snage koje bi bile sposobne jamčiti sigurnost i zaštititi vlastiti teritorij.

XS
SM
MD
LG