Linkovi

Dva suparnička skupa u Washingtonu oba svojataju pravo na američko nasljeđe i budućnost


Glenn Beck svojim je pristašama izjavio da je zemlja predugo 'lutala u mraku' i da je ovo dan kad se ona 'počinje vraćati Bogu'

Deseci tisuća Amerikanaca našli su se na suparničkim skupovima u Washingtonu, koji su, oba, svojatali pravo na američko nasljeđe i budućnost.

Televizijski komentator Glenn Beck svojim je pristašama izjavio da je zemlja predugo 'lutala u mraku' i da je ovo dan kad se ona 'počinje vraćati Bogu'. Bivša republikanska dopredsjednička kandidatkinja Sarah Palin – miljenica pokreta Tea Party – na istom je skupu kazala da je ruka providnosti uvijek vodila Sjedinjene Države te pozvala Amerikance da odbace pokušaje nekih – koje nije imenovala – da u temeljima izmijene zemlju.

Beckov je skup izazvao jake kontroverze jer se odvija na stepenicama spomenika Abrahamu Lincolnu, gdje je – na današnji dan, 1963.! – borac za građanska prava Martin Luther King održao svoj poznati govor 'I Have A Dream'.

Drugi skup – s više tisuća pristaša – okupio se kraj jedne washingtonske srednje škole pod mottom 'Reclaim the Dream', 'Povratimo san'. Sudionici tog skupa kazali su da Amerika tek treba ostvariti svoju viziju društvene pravde i rasne jednakosti, te da se borba za to nastavlja.

XS
SM
MD
LG