Linkovi

Dva milijuna Amerikanaca moglo bi izgubiti državnu pomoć za nezaposlene


Prosvjed nezaposlenih u Philadelphiji
Prosvjed nezaposlenih u Philadelphiji

Do 11. prosinca će 635 tisuća nezaposlenih ostati bez socijalne pomoći, koja iznosi oko 300 dolara na tjedan. Do Božića će biti milijun i 600 tisuća takvih slučajeva, a do Nove godine skoro dva milijuna.

Zakonodavci na Capitol Hillu vode bitku oko toga tko treba plaćati manje, a tko veće poreze.

Republikanci insistiraju da bi se smanjenje poreza, iz vremena predsjednika Busha, trebalo produžiti za sve Amerikance, dok demokrati žele da se najbogatijima ukine niska porezna stopa. Vodeći republikanac u Kongresu, John Boehner, nedavno je rekao: “Američki građani su na izborima rekli – zustavite igre. Dosta je trošenja. Zaustavite dizanje poreza”.

Demokrati kažu da je licemjerno to što su republikanci nedavno blokirali produženje državne pomoći za nezaposlene, a sada pomažu najbogatijima - koji zarađuju više od 250 tisuća dolara godišnje. Nancy Pelosi, koja predsjeda Zastupničkim domom, izjavila je: “Moramo pomoći nezaposlenima, ali ne moramo pomoći bogatima”.

Problem je u tome što porezne olakšice, koje je uveo predsjednik Bush, ističu 31.prosinca. “Nitko ne želi da se srednjoj klasi početkom siječnja poveća porez” - rekao je predsjednik Obama.

Republikanski senatori poručuju da će blokirati većinu zakona, ako se ukinu sadašnje porezne olakšice najbogatijima.

I dok se u Kongresu raspravlja, već danas će na stotine tisuća nezaposlenih ostati bez državne pomoći i nitko od njih, poput Edrie Irvin, nije ni pomislio da će njihov život ovisiti o političkoj debati. "Oni raspravljaju o smanjenju poreza najbogatijima, a ljude poput mene drže kao taoce” - rekla je ova nezaposlena Amerikanka.

Ona kao i još dva milijuna Amerikanaca su u uhvaćeni u svojevrsnu političku klopku. Ministarstvo rada predviđa pravi tsunami u gubljenju pomoći za nezaposlene. Do 11. prosinca će 635 tisuća nezaposlenih ostati bez socijalne pomoći, koja iznosi oko 300 dolara na tjedan. Do Božića će biti milijun i 600 tisuća takvih slučajeva, a do Nove godine skoro dva milijuna.

Većina saveznih država pomaže nezaposlenima najmanje 26 tjedana nakon otpuštanja, a savezna vlada pomaže dodatna 73 tjedna. Republikanci tvrde da su ti troškovi previsoki.

No, mnogi ekonomisti smatraju da državna pomoć za neuposlene ima pozitivan učinak na ekonomiju, jer se taj novac troši odmah. Na taj se način u gospodarstvo godišnje ulaže oko 80 milijardi dolara.

I za kraj – državna pomoć za nezaposlene spriječila je u ovoj recesiji da tri milijuna američkih građana ne budu svrstani u kategoriju siromašnih.

XS
SM
MD
LG