Linkovi

Duhanski gigant kažnjen sa više od 620 miliona dolara zbog poslovanja u Sjevernoj Koreji


Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe i finansije na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Zvaničnici Sekretarijata za pravosuđe i finansije na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Britanska duhanska kompanija pristala je da plati više od 629 miliona dolara u okviru poravnanja po tužbi da je nelegalno poslovala u Sjevernoj Koreji i time prekršila američke sankcije, saopšteno je u utorak iz Sekretarijata za pravosuđe.

"British american tobacco" (BAT), jedna od najvećih duhanskih kompanija u svijetu, postigla je sporazum sa američkim sekretarijatom, dok je njena podružnica u Singapuru priznala krivicu za zavjeru za bankarsku prevaru i kršenje sankcija.

BAT, sa sjedištem u Londonu, saopštio je da se poravnanje odnosi na prodaju od 2007. do 2017. godine, i da je kompanija od tada preduzela korake da poboljša svoju poslovnu praksu.

Sjeverna Koreja je već gotovo dvije decenije pod oštrim američkim i međunarodnim sankcijama zbog programa za nuklearno naoružanje i razvoj interkontinentalnih balističkih raketa. Pjongjang nastavlja da testira nuklearno oružje. Takođe izbjegava sankcije u saradnji sa saveznicima kao što je Kina i uz pomoć nelegalne trgovine za sankcionisanim zemljama i kompanijama.

Prokrijumčareni duhanski proizvodi smatraju se jednim od glavnih izvora za finansiranje sjevernokorejskog nuklearnog i programa za oružje za masovno uništenje, saopšteno je iz Sekretarijata za pravosuđe.

Riječ je o najvećoj kazni zbog kršenja sjevernokorejskih sankcija u istoriji sekretarijata, rekao je pomoćnik sekretara za pravosuđe Metju Olsen.

“Ovaj i drugi slični slučajevi služe kao upozorenje kompanijama koje svojim aktivnostima podržavaju odmetničke režime kao što je sjevernokorejski - da moraju da imaju programe za poštovanje sankcija koji sprečavaju te aktivnosti", poručio je Olsen.

Britanska kompanija - koja između ostalog prodaje poznate brendove cigareta kao što su Lucky Strike, Kent i Pall Mall - je u okviru sporazuma o poravnanju priznala da je nastavila da posluje u Sjevernoj Koreji uprkos tome što je javno saopštila 2017. godine da više ne sarađuje sa represivnim režimom. Prema navodima tužioca, kompanija koju kontroliše podružnica BAT-a prodala je duhanske proizvode ukupne vrijednosti od 400 miliona dolara od 2007. do 2017.

Taj novac je preusmjeren britanskoj kompaniji, saopšteno je iz Sekretarijata za pravosuđe. Sjeverna Koreja je kupovala duhan kroz fiktivne kompanije koje su krile te veze od američkih banaka u kojima su obavljane transakcije.

Federalni tužioci takođe su razotkrili plan za trgovinu cigaretama kojim je prikupljan novac za sjevenokorejski nuklearni program. Optužnice su podignute protiv jednog sjevernokorejskog bankara i dva kineska posrednika. State Department je ponudio nagradu za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG