Linkovi

Dugoočekivani spomenik Martinu Lutheru Kingu bit će postavljen ove godine


Model za spomenik "Kamen nade," na mjestu gdje će biti postavljen u Washingtonu, 1.12. 2010.
Model za spomenik "Kamen nade," na mjestu gdje će biti postavljen u Washingtonu, 1.12. 2010.

Spomenik u Washingtonu, kojim će se odati počast doprinosima Martina Luthera Kinga Juniora njegovoj zemlji, bit će posvećen 28. kolovoza, na dan kada je 1963. doktor King održao svoj povijesni govor u Washingtonu

Nakon dvadesetogodišnjeg planiranja, spomenik kojim se odaje počast ubijenom borcu za građanska prava crnaca, Martinu Lutheru Kingu, Junioru, bliži se završetku. Spomenik će se sastojati od velikog kipa doktora Kinga, sa zidom na kom će biti uklesani ulomci iz njegovih tekstova i govora.

Američki borac za građanska prava, Martin Luther King Junior, promijenio je tijek američke povijesti. Spomenik u Washingtonu odat će počast doprinosima ovog čovjeka njegovoj zemlji. Spomenik će biti posvećen 28. kolovoza, na dan kada je 1963. doktor King održao svoj povijesni govor u Washingtonu.

Harry Johnson predsjednik je Memorijalnog fonda Martina Luthera Kinga:

"Mi smo svi presretni. Znali smo i vjerovali da će ovaj dan doći, kada ćemo napokon imati spomenik posvećen doktoru Kingu, ovdje u Washingtonu."

Martin Luther King bio je u prvim redovima borbe za građanaska prava crnaca 60-ih godina prošlog stoljeća. Predvodio je proteste diljem segregiranog juga, zagovarao nenasilje kao odgovor na nasilje, te je nekoliko puta završio u zatvoru zbog svojih postupaka. Ubijen je u Memphisu, u Tennesseeju, 4. travnja 1968. godine.

Spomenik Martinu Lutheru Kingu nalazi se nedaleko Washington Monumenta, kao i spomenika predsjednicima Jeffersonu i Lincolnu. Kip doktora Kinga izradio je kineski umjetnik Lei Yixin. Predsjednik muzeja, Harry Johnson objašnjava zašto je izabran baš kineski umjetnik:

"Izbrali smo baš njega, jer vjerujemo da je poruka doktora Kinga istinita, i da ljude ne treba suditi po boji njihove kože, nego po njihovu karakteru. U ovom slučaju, radi se o umjetničkom karakteru."

Gospodin Johnson kaže da će spomenik doktoru Kingu biti snažna poruka o raznovrsnosti Sjedinjenih Država, kojom se pokazuje koliko je ova zemlja napredovala na polju građanskih prava.

"Ako je Amerika puna predrasuda, kako neki tvrde, kako je onda moguće da se jednom crncu odaje počast na ovakav način. Dakle, odgovor mora biti da mi nismo takva zemlja. Kažu da smo sada zemlja puna raznovrsnosti. Mislim da će posjetitelji iz cijeloga svijeta reći da je bilo krajnje vrijeme da svi shvatimo tko je zapravo bio doktor King, i što je on želio poručiti, ne samo Americi, nego i cijelom svijetu."

Gospodin Johnson planira pozvati Baracka Obamu, prvog američkog predsjednika afričkog podrijetla, da održi govor povodom otvaranja ovog spomenika.

XS
SM
MD
LG