Linkovi

Državna tajnica Clinton danas u Seulu usred sve većih napetosti između Južne i Sjeverne Koreje


Sjeverna Koreja kaže da neće imati nikakve kontakte s južnim susjedom sve dok se na predsjedničkoj dužnosti nalazi Lee Myung-bak

Američka državna tajnica Hillary Clinton danas stiže u Seul na razgovore o sve većoj napetosti između Sjeverne i Južne Koreje, samo dan nakon što je Pjongjang nagovijestio da prekida sve odnose s Jugom. Tijekom razgovora jučer u Pekingu američka državna tajnica je zatražila od Kine da podrži međunarodnu akciju protiv Sjeverne koreje, kao odgovor na potapanje jednog južnokorejskog ratnog broda kojom prilikom je poginulo 46 mornara. Južna Koreja tvrdi da je brod pogođen sjevernokorejskim torpedom i da će slučaj iznijeti pred Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Sjeverna Koreja odbacuje odgovornost za ovaj incident.

Državna sjevernokorejska novinska agencija je donijela priopćenje Nacionalnog odbora za ujedinjenje u kojem se objavljuje prekid svih odnosa s Južnom Korejom. Sjeverna Koreja kaže da neće imati nikakve kontakte s južnim susjedom sve dok se na predsjedničkoj dužnosti nalazi Lee Myung-bak. Također se kaže da će svi južnokorejski radnici koji rade u jednom međukorejskom industrijskom kompleksu na granici biti protjerani. Južna Koreja je prije toga objavila sankcije protiv sjevera kao odmazdu za napad torpedom na spomenuti ratni brod.

Na kraju dvodnevnih razgovora u Kini američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da će u nadolazećim danima Sjedinjene Države raditi s Kinom i međunarodnom zajednicom kako bi se dogovorio učinkovit i prikladan odgovor na sjevernokorejsko potapanje južnokorejskog broda.

XS
SM
MD
LG