Linkovi

Vrijeme dolaska državljana BiH iz Gaze zavisi od administracije u Sarajevu


Granični prelaz Rafah
Granični prelaz Rafah

Vrijeme dolaska bosanskohercegovačkih državljana i njihovih srodnika evakuiranih iz Pojasa Gaze zavisi od odluka administracije u Sarajevu, rekao je 17. novembra za Radio Slobodna Evropa ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru, Semir Halilović.

"Mogu poletjeti večeras, mogu poletjeti popodne, mogu letjeti sutra ujutro. Sve zavisi od naše administracije u Sarajevu koliko će brzo završiti stvar", navodi Halilović, ističući da je posao na terenu, kada je riječ o prvoj grupi evakuiranih, "potpuno završen".

"Preko Katara je obezbijeđen prevoz za Sarajevo, samo su jučer promijenili, u dogovoru sa Kataranima promijenjena je ruta. Neće ići u Dohu, nego će ići direktno, Katar je obezbijedio prevoz iz Egipta, iz Kaira za Sarajevo preko Istanbula", kaže Halilović.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ranije objavilo da su se na listi osoba za evakuaciju iz Gaze nalazile ukupno 54 osobe, od kojih je 19 državljana BiH, dok su ostale osobe njihovi srodnici.

Iz Ministarstva su 16. novembra saopćili i da za 12 osoba još nije stiglo odobrenje i da se "na tome ubrzano radi".

Navedeno je i da je ministarstvo stupilo u kontakt sa šest osoba koje 15. novembra nisu evakuirane iz Pojasa Gaze u Egipat, jer nisu uspjele doći do graničnog prijelaza Rafah.

Prema postojećim propisima, evakuirani državljani BiH i njihovi srodnici u Egiptu se mogu zadržati 72 sata.

Od 1. novembra deseci ranjenih Palestinaca su evakuirani, dok je stotine osoba s dvojnim državljanstvima i stranaca, također, napuštalo Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafah, jedinog izlaza sa te teritorije koji nije pod kontrolom Izraela.

XS
SM
MD
LG