Linkovi

Savezna država Washington priprema se za industriju marihuane


Savezna država Washington jedna je od dvije u kojoj su se glasači, prošle godine, izjasnili za legalizaciju korištenja marihuane u rekreativne svrhe iako je prema saveznom zakonu marihuana i dalje nezakonita droga. Druga od dvije države je Colorado. Obje sada rade na izradi nacrta zakona o reguliranju uzgoja i prodaje droge. Mike O’Sullivan je posjetio Seattle, u Washingtonu, gdje se očekuje da će marihuana do kraja ove godine postati multimilijunska industrija.

Medicinska upotreba marihuane već je legalna u Washingtonu i 17 drugih saveznih država i u ovoj se posebnoj ljekarni, ovlaštenoj za prodaju medicinske marihuane, nadaju da će poslovanje proširiti i na prodaju rekreativne marijuane, kaže njezin osnivač Shy Sadis.

“U cijelom Washingtonu, a jednog dana možda i u Oregonu, Kaliforniji, Coloradu... gdje god je kanabis legalan.”

Ljekarne licencirane za medicinsku marihuanu neprofitne su zadruge čiji članovi moraju imati posebne iskaznice koje izdaju liječnici. Za uporabu rekreativne marihuane radi se na izradi jednog drugog okvira, kaže državni zakonodavac Washingtona Roger Goodman:

“Moramo imati propise koji će odrediti i omogućiti proizvodnju, preradu i prodaju kanabisa po cijeni nižoj od one u ilegalnoj prodaji, a ipak dovoljno visokoj da obeshrabri mlade u konzumaciji.”

Prema zakonu savezne države Washington, odrasli sada mogu posjedovati oko 28 grama droge.

Rekreativnu marihuanu regulirat će državna uprava za kontrolu alkohola i stručnjaci za marihuanu rade s državnim dužnosnicima. Lokalni se vlasti nadaju prihodima od visokog oporezivanja marijuane.

Nadaju također da će uštedjeti novac time što neće više morati voditi procese i zatvarati korisnike marihuane. Gradski tužilac Seattlea Pete Holmes kaže da će time također marihuana biti oteta iz ruku kriminalaca.

“Treba priznati da tradicionalni načini provođenja zakona katkada ne funkcioniraju; mudra vlada može kriminalne elemente pobijediti na njihovom terenu.”

Rekreativna marihuana bit će ograničena samo na odrasle i trgovine za njezinu prodaju bit će daleko od škola i javnih parkova. Psiholog Steve Freng, koji pomaže u koordiniranju saveznih programa prevencije, kaže da na neka pitanja još nema odgovora.

“Kako bi potražnja mogla skočiti, kako bi se potrošnja i prodaja mogle povećati, kako će to utjecati na one ispod 21 godine starosti na koje se primijenjuje i zabrana konzumacije alkohola.”

Najmanje bi 10% korisnika, dodaje on, moglo postati ovisno o marihuani.

Gradski oci Seattlea nadaju se da će savezne vlasti surađivati s onima države Washington i pratiti kako se eksperiment razvija.
XS
SM
MD
LG