Linkovi

Drugi dan posjete Velikoj Britaniji: Trump se u Londonu sastaje sa Theresom May


Donald i Melany Trump sa engleskom kraljivom Elizabetom na zvaničnom banketu u Bakingamskoj palati
Donald i Melany Trump sa engleskom kraljivom Elizabetom na zvaničnom banketu u Bakingamskoj palati

Predsjednik SAD Donald Trump sastaće se danas, drugog dana posjete Velikoj Britaniji, sa premijerkom te zemlje Terezom Mej. Razgovoru će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Džeremi Hant koji je ujedno i jedan od glavnih pretendenata za mjesto premijera, a kako je najavljeno jedna od tema razgovora biće klimatske promjene.

Istovremeno širom Velike Britanije planirani su protesti, uključujući i na Trafalgar Skveru u Londonu. Okupljenima na protestu u Londonu obratiće se lider laburista Džeremi Korbin, prenosi BBC.

Trump je u ponedjeljak tokom državnog banketa u Bakingemskoj palati pohvalio "vječno prijateljstvo" između Velike Britanije i SAD, a kraljica Elizabeta je rekla da zemlje slave savez koji je decenijama osigurao "sigurnost i prosperitet dva naroda".

Trump je u Veliku Britaniju stigao u ponedeljak prijepodne. U momentima kada je Air Force One slijetao na tlo Londona, Trump je u dva tweeta napao gradonačelnika Londona, Sadika Kana, sa kojim je i ranije imao verbalnih konfrontacija.

Kan je u autorskom tekstu za The Guardian u subotu obrazložio zbog čega je "nebritanski prostrijeti crveni tepih Trumpu" a i ponovo je odobrio demonstrantima koji organizuju proteste protiv američkog predsjednika, da puste u vazduh narandžasti balon sa likom "baby Trumpa".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG