Linkovi

Druga jahta Romana Abramoviča također pristala u Turskoj


Arhiv - Superjahta Eclipse, ruskog milijardera Romana Abramoviča
Arhiv - Superjahta Eclipse, ruskog milijardera Romana Abramoviča

Druga superjahta koja pripada vlasniku fudbalskog kluba Chelsea i sankcionisanom ruskom oligarhu Romanu Abramoviču pristala je u odmaralištu na jugozapadu Turske - zemlji koja ne primjenjuje sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, javljaju turski mediji, a prenosi AP.

Privatna novinska agencija DHA saopštila je da je Eclipse registrovana na Bermudama pristala u luci u odmaralištu Marmaris, usred međunarodnih napora da se zamrzne imovina vodećih ruskih biznismena povezanih sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Jahta Eclipse je duga 162,5 metra i godinama je bila najveća u svijetu. Procjenjuje se da je izgradnja koštala oko 1,2 milijarde dolara.

Dan ranije, Abramovičeva luksuzna jahta My Solaris pod zastavom Bermuda stigla je u obližnje ljetovalište Bodrum, što je izazvalo protest grupe Ukrajinaca koji su se ukrcali na mali motorni čamac i pokušali spriječiti jahtu da pristane.

Prošle sedmice, Evropska unija je ažurirala spisak pojedinaca koji su suočeni sa zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja zbog svojih veza s Kremljom i počela je uvoditi sankcije Abramoviču.

Ovaj 55-godišnjak je već bio kažnjen u Velikoj Britaniji.
Turska, inače članica NATO saveta, ima bliske veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom.

Kritikovala je invaziju Moskve na Ukrajinu, ali se također pozicionirala kao neutralna strana koja pokušava posredovati između dvije zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG