Linkovi

Dronovi kao pomoć hitnim službama u vanrednim situacijama


Vojnik lansira bespilotnu letjelicu u regionu Harkiv, Ukrajina, 30. oktobar 2023. (Foto: REUTERS/Alina Smutko)
Vojnik lansira bespilotnu letjelicu u regionu Harkiv, Ukrajina, 30. oktobar 2023. (Foto: REUTERS/Alina Smutko)

Američki proizvođač bespilotnih letjelica Brinc je jedna od američkih kompanija koja je poslala stotine dronova u Ukrajinu.

Te bespilotne letjelice su dizajnirane da pomognu hitnim službama da istraže pogođena područja poslije ruskog bombardovanja i pronađu preživjele.

Bespilotne letjelice Brinc imaju ključnu ulogu u Ukrajini, gdje se dronovi koriste kao oružje za rat i spašavanje. Dron nazvan Lemur 2, proizveden je u Seattleu, u fabrici za proizvodnju dronova.

"Osnovno za nas je pretraga srušenih ili djelimično srušenih zgrada. Umjesto da pošaljemo osobu u zgradu koja bi mogla da bude aktivno strukturno nestabilna, ili ako imate situaciju gdje su stepenice srušene", kaže Blake Resnick iz kompanije Brinc.

To funkcioniše na sljedeći način. Prvo, dron mora da uđe u zgradu. Ako su prozori netaknuti, može da ih razbije pomoću specijalnog vrha od tvrde legure. Zatim, koristeći specijalni laserski radar, skenira prostorije stvarajući 3D kartu. Ista tehnologija se koristi u vozilima bez vozača.

Jedan od inženjera u Brincu, Colin Bell kaže da je u pitanju zapravo trodimenzionalna mapa zgrade kompanije na kojoj može da se vidi da smo upravo tu.

"Imamo i uređaje koji, ako želite da vidite video, to je video koji dolazi sa drona koji pravi tu mapu na posebnom uređaju", navodi Bell.

Zatim, uz pomoć termalnih kamera, dron može da locira osobe koje bi još mogle da budu u zgradi i uspostavi kontakt sa njima.

"Povezani sa njim su mikrofon i zvučnik. Tako da je u stanju da obavlja dvosmjernu komunikaciju", kaže David Benowitz iz marketinga kompanije.

Dronovi Lemur su testirani u februaru 2023. kada je zemljotres od 7,8 stepeni pogodio južnu i centralnu Tursku i severnu i zapadnu Siriju.

Oni su pomogli spasiocima da pronađu preživjele ispod ruševina. Brinc kaže da su poslali oko 60 dronova u Ukrajinu da pomognu u misijama potrage i spašavanja.

"Postoje određeni zahtjevi za karakteristike koje su specifične za njihovu operativnu sredinu. Prvo, nisu uopšte htjeli da se oslanjaju na GPS. Željeli su potpuno nezavisnu bespilotnu letjelicu", ističe Resnick.

Osoblje kompanije Brinc sada radi na obuci operatera za novu generaciju dronova za Ukrajinu.

"Treniramo ukrajinske timove i dobijamo povratne informacije o proizvodu. Mnogo toga je dovelo do Lemura 2. Neke od neophodnih karakteristika koje su dovele do Lemura 2 su dvodimenzionalne i trodimenzionalne kartografske funkcije", kaže Benowitz.

Kompanija se nada da će njihovi dronovi sljedeće generacije biti korišteni od strane policijskih službi, kao i za pregovore sa kriminalcima koji su možda uzeli taoce. Kažu da već imaju porudžbine od njujorške policije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG