Linkovi

SAD: Počela testiranja drona X-47B


Bespilotni avion X-47B
Bespilotni avion X-47B

Bespilotna letjelica X-47B mogla bi biti programirani tako da napade izvodi i bez instrukcija operatera sa mora ili kopna, što je povod za dodatne kritike koje prate taj projekat.

Bespilotni avion, veličine borbenog aviona, nedavno je, po prvi put uzletio sa jednog nosača aviona američke vojne mornarice. Do sada su droni, mnogo manji i jednostavniji, polijetali i slijetali u baze bespilotnih letjelica uglavnom locirane na kopnu.

Riječ je o projektu bespilotnog aviona pod oznakom X-47B.

Projektovan je za uzlijetanje sa i slijetanje na nosače aviona. To bi za američke oružane snage značilo da mogu da koriste drone ne tražeći saglasnost drugih zemalja za uspostavljanje kopnenih baza.

Testiranje nove bespilotne letjelice pada u vrijeme oštrih kritika Sjedinjenih Država zbog upotrebe drona tipa Predator u čijim napadima, vođenim iz baza na zemlji, na teroriste i militante u Iraku, Afganistanu, Pakistanu i Jemenu ginu i brojni civili.

Droni tipa X-47B mogli bi biti korak više - programirani tako da napade izvode i bez instrukcija operatera sa mora ili kopna, što je povod za dodatne kritike koje prate taj projekat.

Unatoč kritikama droni će, sadašnji i novi, biti, prema ocjenama analitičara, jedno od ključnih oružja budućih ratova.

James Lewis iz Centra sa strateške i međunarodne analize kaže:

„To je veliki iskorak, i ako to testiranja potvrde, Sjedinjene Države će imati moćno i odbrambeno i ofanzivno oružje.“

Po njegovoj ocjeni za definitivnu odluku o uvođenju bespilotnih letjelica tipa X-47B u arsenal američkih pomorskih snaga biće potrebna snažna podrška:

„Ta podrška je nužna da bi projekat, vrlo skup, doveli do kraja. Ako bi Kongres zaustavio taj program, mornarica bi bila vraćena deset godina unazad.“

U sadašnjoj fazi X-47B može služiti samo za testiranja polijetanja i slijetanja na nosače aviona. Razvija ga kompanija Northrop Gruman a troškovi projekta procijenjeni su na oko hiljadu i po milijardi dolara. U definitivnoj verziji letjelica bi bila naoružana za precizne napade na razlitičite ciljeve. Uz mogućnost nadopunjavanja gorivom tokom leta dron tipa X-47B osmatranja i snimanja mogao bi obavljati 24 sata dnevno.
SAD: Počela testiranja drona X-47B
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00
XS
SM
MD
LG