Linkovi

Vozila bez vozača: Naučna-fantastika sadašnjice postaje stvarnost sutrašnjice


Visokotehnološka kompanija Google ima čitavu grupu automobila koji se sami voze.
Visokotehnološka kompanija Google ima čitavu grupu automobila koji se sami voze.

Tehnologija za takvu vrstu vozila uključuje kamere, radare i senzore za pokret.

Ljudi u nekoliko američkih saveznih država će možda biti iznenađeni kada na gradskim ulicama budu vidjeli automobile bez vozača. To nam nagovještava budućnost koja nije tako daleko.

Visokotehnološka kompanija Google ima čitavu grupu automobila koji se sami voze. Do augusta mjeseca, oni su prešli 80 hiljada kilometara. Veliki proizvođači automobila u Sjedinjenim državama i Evropi također rade na tehnologiji automobila bez vozača. Volvo provodi testove na cestama i navodi da planira prodavati automobile bez vozača do 2020 godine. U septembru je guverner Kalifornije Jerry Brown potpisao prijedlog zakona kojim se dozvoljava takva vrsta vozila na ulicama njegove savezne države.

Danas gledamo na naučnu fantastiku koja postaje stvarnost sutrašnjice, rekao je Jerry Brown.

Tehnologija za takvu vrstu vozila uključuje kamere, radare i senzore za pokret. Sistem je moderniziran putem natječaja koje je sponzorirala američka agencija za napredne istraživačke projekte DARPA. Richard Mason, inžinjer pri korporaciji Rand, pomogao je dizajniranju vozila za DARPine utrke u periodu između 2004 i 2007.

Svake dvije godine, vozila su se vraćala i uzimali smo 10 puta više podataka nego prije. Nakon 4 godine, to je značilo 100 puta više podataka. Danas, oni koštaju više, ali postoji ogromno povećanje potencijala, objašnjava Richard Mason.

Posjetitelji na nedavnom sajmu automobila u Los Angelesu su mogli vidjeli dio budućnosti, iako je nekim automobilima još uvijek bio potreban vozač. Automobili kao mali Mitsubishi su postali mnogo ekonomičniji po pitanju potrošnje goriva, a elektronske karakteristike automobile Honde čine sigurnijim, kaže Angie Nucci iz predstavništva Honde u Americi.

Kamera koja je postavljena na retrovizor sa putničke strane se zapravo pokazuje na naviogacionom ekranu, tako da možete bezbjedno mijenjati trake, kaže Angie Nucci.

Druge sigurnosne karakteristike uključuju sisteme za upozorenje od sudara koji se nalaze na prednjem dijelu, i na obje strane vozila. Ti sistemi pomažu vozačima, ali ih ne mogu zamijeniti. Kustos Leslie Kendall iz Muzeja automobila Petersen kaže da će vozila bez vozača otići korak dalje i autoputeve učiniti sigurnijim.

Uklanjajući pojedince iz prevozne jednačine, također uklanjate i najveći dio mogućnosti za nesreću.

Ali potrošači će možda, barem u početku, biti nevoljni da predaju kontrolu.

Trebaće vremena da shvate da je takva tehnologija doista sigurna, ali da će se to prvo morati dokazati, kaže Leslie Kendall.

Richard Mason kaže da ta tehnologija već radi, te da je najveći izazov smanjenje cijene automobila bez vozača sa nekoliko stotina hiljada dolara na cijenu koju bi kupci mogli priuštiti.
Vozila bez vozaca: Naucna fantastika sadasnjice postaje stvarnost sutrasnjice
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG